Rádió Bézs

2015 február. Megszólal a Rádió Bézs. Még idegen a fülnek, még senki nem tudja, mi is ez, de a csapat erős, a hallgatók kíváncsiak. És „szól a Rádió.” Ahol nem celebek, hanem hús-vér emberek beszélnek. Önhöz is. Hibákkal néha, de szívből, ésszel, nem pénzért. Önkéntes mindenki. 

 >>>
Rádióbézs

Földes Péter

Műsorcím: Redőny. Történelem humornézetből.

14 éves korom óta arra készültem, hogy újságíró legyek, és az azóta eltelt évtizedek alatt ez mit sem változott. Közgazdaságtant, szociológiát és újságírást tanultam az egyetemeken, de mert mindig szerettem volna komolyabb dolgokkal foglalkozni, a humor felé fordultam. Karinthy után szabadon ugyanis én is azt vallom, hogy „humorban nem ismerek tréfát”.

Több mint tíz évig dolgoztam a Ludas Matyi és az Új Ludas szerkesztőségében, szerencsésnek mondhatom magam, amiért nagyszerű emberek és kiváló kollégák, köztük néhány zseni munkatársa lehettem. „Életművem” egyik „túlnyomónak mondható” darabja a Kurír című újság Elefánt nevű melléklapja, valamint a szűk körben méltán világhírű Neoprimitív zenekar, amellyel már a hetvenes évek végén és a nyolcvanas évek elején igazi zenés politikai kabarét játszottunk.

A Redőny a humor, a szatíra világába enged bepillantást. Nem a ma divatos humoristák munkáiba, és nem is az olyan régi dolgozatokba, amelyek a mai hallgató számára már nem lennének fogyaszthatók. Szándékom szerint érdekes, szórakoztató műsor lesz a Redőny,  sok szöveggel és zenével. Ha a hallgató egyik-másik évtizedekkel ezelőtt írt krokiban a mai korra ismer, az nem a véletlen műve. Sorozatunk egyik illusztris alkotója, Tabi László szerint ugyanis „nincsenek régi viccek, csak öreg emberek vannak. Egy újszülöttnek minden vicc új.”

Ne kérdezzék, hogy miért Redőny a műsor címe. Magam sem tudom, de ha nagyon muszáj, szívesen elmagyarázom.

--

•  A redőny, történelem humornézetben - Földes Péterrel • KétHetente Kedd  16:00-17:00 •

2021-11-23 16 óra Ha kedd van, akkor Önök már nagyon jól tudják, hogy ez nem Belgium, hanem a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. És ha Redőny, akkor garantált a nevetés, a színvonalas szórakozás.

Mert nevetni jó, mi több, egészséges.

Az egészség pedig, kell-e mondani ezekben a covidos időkben, valahol mindennél fontosabb. Apropó, valahol: voltak Önök már valahol? Tudják, hogy merre van? És hogy egyáltalán mi az? Ország, város, esetleg valami más? Pedig, nap, mint nap hallunk róla. „Azért valljuk be, hogy X-nek valahol igaza van”. Vagy: „Valahol Piroskát is meg lehet érteni”.

Valahol biztosan meg lehet érteni, főleg akkor, ha Piroska megérdemli, hogy megértsük.

Erről szól Mikes György egyik humoreszkje. Hogy valahol mindenkinek igaza van, valahol mindenkit meg lehet érteni. Persze, valahol azt is jó volna tudni, hogy hol van az a bizonyos Valahol. Hogyan lehet eljutni oda, és érdemes-e egyáltalán.

A Redőny november 23-i műsorát Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették. Ez valahol jó hír, ennél talán csak az a jobb, hogy két hét múlva ismét itt leszünk. Reméljük, akárcsak most, akkor is velünk tartanak.

2021-11-09 16 óra Ha kedd van, ráadásul délután 4 óra, akkor a Bézs rádió hallgatói biztosak lehetnek abban, hogy ez nem Belgium, hanem a Redőny című szatirikus műsor. Ezúttal az egyik legszellemesebb magyar humorista, a Ludas Matyi egykori főszerkesztője, Tabi László írásaiból válogattunk.

Ugye ismerik azt a helyzetet, amikor valakire azt mondják, hogy nehéz gyermekkora volt? Többnyire nem elismerést érdemlő emberekkel kapcsolatos ez a kifejezés, leginkább bűnözők tetteit mentegetik és magyarázzák ezzel a megfogalmazással. „Nehéz gyermekkora volt, ezért tért le a jó útról és választotta a bűnt”. „Nehéz gyermekkora volt, szeretethiányban nőtt fel” és ehhez hasonlók. Mindenre van magyarázat.

Egy ilyen magyarázatot magyaráz el Tabi László Apa nélkül című humoreszkjében. Mert apa nélkül is fel lehet nőni, sőt, többnyire fel is szoktak, és még kiváló ember is lehet valakiből, de ennek az ellenkezőjére is van példa. A következő írás hőse apa nélkül nőtt fel, és emiatt feljogosítva érzi magát arra, hogy mindenféle csínyeket kövessen el. Van poén is az írás végén, nem is akármilyen, de ha agyonütnek, akkor sem lövöm le a poént. Nem illik, még azt gondolnák rólam, hogy apa nélkül nőttem fel.

Egy másik Tabi-írásról meg az jut az eszembe, hogy mi magyarok általában jó emberek vagyunk. Nem jobbak, mint más népek, de nem is rosszabbak. Segítünk a bajba jutottakon. Persze, nem mindig és nem mindenkinek. Egy elveszett kiskutya szomorú történetén azonban mindenkinek megesik a szíve, különösen ha az illető eb egy ismert író házikedvence, akit van szerencsénk személyesen is ismerni.

Érdekes módon az elveszett gyerekekkel is szolidárisak vagyunk, meg az elveszett felnőttekért is képesek vagyunk össznépileg aggódni. Egyedü azokkal nem szoktunk jók lenni, akik megvannak. Ha egy kutya nem vész el, hanem csak úgy egyszerűen megvan, az nem hír. Ha egy gyerek a családjával van, az sem hír, ha egy felnőttnek nem vész nyoma, a kutyát sem érdekli, hogy mi van vele.

Amikor Zsiga, Karinthy Ferenc tacskója elveszett, a fél város a négylábút kereste. Megint nem árulom el a végét, legyen elég annyi, hogy Tabi László nagyon jól írta meg Zsiga történetét.

Ja, mielőtt elfelejtem: a Redőny mai műsorát Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették. És a szlogenünk sem változott: a Redőny legyen veletek!

2021-10-26 16 óra Ha kedd van, akkor Önök már tudják, hogy ez itt nem Belgium, hanem a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Délután 4 órakor kezdünk, a mai adás főszereplője, azaz szerzője Komlós János, a Mikroszkóp Színpad alapítója és első igazgatója, számos humoros tárca írója. És persze ritkán hallható zenei csemegéket is lejátszunk Önöknek, melynek szomorú apropoját az adja, hogy nemrégiben elhunyt Baksa Soós János, a rövid életű, de ennek ellenére (vagy épp ezért) legendás Kex együttes vezetője.

Hallgassák a Redőnyt, örüljenek, nevessenek, szórakozzanak! (A sorrend felcserélhető.) A mai adást, amint azt már megszokhatták, Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették.

És ne feledjék, a Redőny változatos, ám a jelszavunk változatlan: a Redőny legyen veletek!

2021-10-12 16 óra Ha kedd van akkor ez nem Belgium, hanem a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora.

Karinthy Frigyes, akiről mindenki tudja, hogy humorban nem ismert tréfát, másokkal együtt sokat foglalkozott a női lélekkel. Tőle származik a mondás, amely mai műsorunk szerzője, Kertész Magda humorista egyik szövegében is előfordul, hogy miként is érthetné meg egymást férfi és nő, amikor mindkettő mást akar. a férfi a nőt, a nő a férfit.

Ehhez sok mindent nem lehet hozzátenni, mert a nők tényleg mások, mint a férfiak. A nők például annyira hiú lények, hogy náluk talán csak a férfiak hiúbbak. A nők szeretnek jól kinézni, csakúgy, mint a férfiak, de a nők azt is tudják, hogy a pénz nem boldogít, de jó, ha van belőle elég. Igaz, a férfiak is tudják ezt.

Szóval, a mai adásban egy női humorista, Kertész Magda írásaiból válogattunk. A műsort Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették.

Ja, s mielőtt elfelejtenénk: ez a műsor a 2020. október 27-én elhangzott Redőny ismétlése.

( A 2020.10.27-i adás ismétlése )

2021-09-28 16 óra Ha kedd van, és délután 4 óra, akkor Önök, úgyis, mint a Rádió Bézs hallgatói már tudják, hogy jön a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. És ez most is így lesz.

Jövünk, hogy mosolyt csaljunk az Önök arcára, melengessük a lelküket. Mert ránk fér. Itt van az ősz ugyanis, hol is lenne máshol.

A mai műsorban Mikes György humoreszkjei közül válogattunk, szándékaink szerint az Önök örömére. Mikes György kicsi, bölcs ember volt, nagy szívvel és mérhetetlen mennyiségű humorral megáldva. És mindkettőt megosztotta az olvasókkal, valamint a hallgatókkal. Volt egy másik Mikes György is, aki Londonban élt, időnként összekeverték őket, ami a budapesti Mikesnek főként akkor volt kellemetlen, amikor névrokona a Szabad Európa Rádióban sziporkázott. Meg még adódtak más kellemetlenségei is e névazonosságból, ezek egyikéről a műsorban is szó esik.

És akkor kivételesen a műsorban hallható zenékről is ejtenék néhány szót. Nem szoktam, de most úgy gondolom, hogy így lesz jó. A mai műsorban legismertebb slágereivel Aradszky Lászlóra emlékezünk. Aki, annak idején nekünk, akkori fiataloknak épp olyan ciki volt, mint például Koós János, vagy a Záray-Vámosi házaspár. Mi a beat zenét kedveltük, másképpen a rockot, szóval, azt, amit ma popzenének hívnak. Mert ez volt a lázadás, és mi lázadók voltunk.

Hogy mégis, miért Aradszky? Aradszkyt idős korában kezdtem el értékelni. Akkor sem a fülbemászó, nem igazán mélyértelmű dalszövegei miatt, hanem, mert hallottam énekelni a balatonlellei színpadon. Nem a szabadtéri színpadon lépett fel, belépőjegyes, úri közönség előtt, hanem a pórnép számára eszkábált ingyenes deszkákon, ahol bárki arra járó hallgathatta az ismert énekest. És Aradszky ennek az ismeretlen, nem fizető közönségnek egy olyan show-t nyomott le, annyira profi volt, hogy elállt a szavam. Ja, és már majdnem nyocvan éves volt ekkor.

Szóval, amit csinált egész életében, az nem került hozzám közelebb, de az énekes, mint ember, igen.

Hallgassák a Redőnyt, benne Mikes György szövegeit, és Aradszky László legnépszerűbb dalait. A műsort a szokásos trió, Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették.

2021-09-14 16 óra Mint azt Önök bizonyára nagyon jól tudják, minden második kedden délután 4 órakor kezdődik a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. És most éppen második kedd van. Mai műsorunk főszereplője Tabi László, aki iskolatársam volt a budapesti Madách Imre Gimnáziumban. Azzal a kis eltéréssel, hogy nálam vagy negyven évvel korábban járt a híres Alma Máterbe.

Merthogy a budapesti gimnázium híres iskola volt, és ma is az. A fölöttünk néggyel járó osztályba járt például Szegvári Katalin, Gálvölgyi János és Verebes István, az iskola tanulója volt Albert Flórián és Petschauer Attila, Konrád György, valamint a két kiváló pszichológus, Vekerdy Tamás és Ranschburg Jenő. Utóbbiak ketten, mit ad a sors, nemcsak ugyanabba az osztályba jártak, de egy padban is ültek.

Nos, ebbe az iskolába járt Tabi László, aki szavahibető szemtanúk szerint nagyon okos ember volt. (Azt, hogy szellemes, Önöknek nem kell mondanom, hiszen több alkalommal idéztük már az írásait, tapasztalhatták maguk is.)

Úgyhogy a kellemes szórakozás majdhogynem garantált. Különös tekintettel arra a nem elhanyagolható körülményre, hogy a keverőpultnál az ezerkezű Biczó Tamás ül, Tabi László szellemes szövegeit a mindig nagyszerű Haagen Imre tolmácsolja, a műsort pedig e sorok írója, Föld S. Péter szerkesztette.

2021-08-31 16 óra Ha kedd van, ráadásul délután 4 óra, akkor ez nem Belgium, hanem a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Ezt a nyarat Karinthy Frigyes munkásságának szenteltük. Író volt, költő, humorista és humanista, nagy gondolkodó, soklalú, mondhatni reneszánsz ember. Amint azt szinte mindenki tudja, Karinthy vonzódott a tudományokhoz. Érdekelték, mi több, izgatták a nagy felfedezések, saját agyműtétjéről két könyvet is írt, az írók közül elsők között ült repülőgépen és még hosszan sorolhatnánk kötődéseit a technika vívmányaihoz.

Megvallom, én sokáig abban a hitben éltem, hogy ő találta fel a nem repülő repülőgépet. Ennek a gépnek az a legvonzóbb tulajdonsága, hogy nemcsak akkor nem repül, ha elromlik, de akkor sem repül, ha nem romlik el. Ezt a téveszmémet több alkalommal is megírtam, mígnem egy tanult barátom a sok közül felvilágosított: a nem repülő repülőgépet nem Karinthy, hanem a leginkább költőnek kiváló Heltai Jenő találta fel.

Egy tévedéssel több a részemről, ugyanakkor egy illúzióval kevesebb. De azért, mégsem jártam messze az igazságtól, amikor Karinthynak ítéltem a nem repülőgép feltalálását, hiszen, amint azt a műsorban hallható egyik humoreszkből Önök is hallani fogják, Karinthynak is voltak találmányai. Például, a mű-bütyök, ami ugyanúgy fáj, mint az igazi.

Ennyit kedvcsinálónak, vagy ha úgy tetszik – kedd lévén – keddcsinálónak. A műsort, mint mindig, most is Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették.

2021-08-17 16 óra Üdvözlet a hallgatónak, ha kedd van, ráadásul délután 4 óra, akkor Önök már nagyon jól tudják, hogy ez itt nem Belgium, hanem a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Tart még a Karinthy-sorozatunk, vagyis, ezúttal is a Mester műveiből válogatunk az Önök szórakozására és épülésére.

A jó zenékről a mostani műsorban a fiatalon elhunyt és nagyszerűségéhez képest kevéssé ismert Dévényi Ádám dalai gondoskodnak. Hallgassák tehát az Adj helyet magad mellett, a Szívemben bomba van és más örökzöldek alkotójának dalait.

Van egy film, amely úgy kezdődik, hogy egy nápolyi utca egyik házának erkélyén egy család hatalmas disznót tartott. És amikor épp arra járt egy férfi, az erkély leszakadt, a disznó pedig ráesett a szerencsétlen emberre.

A következő jelenet már egy távoli iskola kollégiumának igazgatói irodájában játszódik, ahol a diri behívatja az egyik kisfiút. - Kisfiam, - mondja a gyereknek – szomorú hírt kell közölnöm veled. Meghalt az édesapád. - Hogy történt? - komorodik el a fiú. - Fejére esett egy disznó – mondta az igazgató.

Néhány másodperc csönd, majd megszólal a fiú: - És mi lett a disznóval?

Így indul a film, amely végigkíséri a kisfiú későbbi életének megannyi állomását. Főleg kudarcokból áll az élete, mert amikor meghallják, hogy miként halt meg az édesapja, mindenkiből kitör a nevetés. Állásinterjúkon is szóba kerül ez az eset, de főleg a magánéletében válik kellemetlenné. Amikor egy lánnyal már-már közelebbi kapcsolatba kerülne, és már ott tartanak, hogy egymás családjáról kérdezgetik a másikat, előbb-utóbb szóba kerül a téma, és amikor az egykori kisfiú apjának haláláról beszél, hogy tudniillik a néhai édesapa fejére esett egy disznó, mindenki elneveti magát, és máris vége a meghittségnek.

Egy alkalommal azonban hősünk egy különös lánnyal találkozik. - Mesélj valamit az édesapádról! - Meghalt. - Hogy halt meg? -A fejére esett egy disznó – válaszolta a fiú. - Tényleg? - kérdezte a lány. - És mi lett a disznóval?

Happy End a köbön, hősünk megtalálta az igazit.

Ennek a filmnek a forgatókönyvét nem Karinthy írta, de az egyik írása, melynek címe: Papagájkór, nem kevésbé morbid. A mai műsort pedig, amint azt már megszokhatták, a régóta együtt dolgozó trió, Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették.

2021-08-03 16 óra Ha kedd van (és délután 4 óra), akkor ez, mint Önök már jól tudják, nem Belgium, hanem a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Mai adásunkban, csakúgy, mint a nyár nagy részében, Karinthy Frigyes műveiből válogattunk.

„A lélek egy pici ember, aki az emberi testben szaladgál – akkora, mint a hüvelykujjam. Néha a gyomorban van, néha felszalad a fejbe -, előrejön, beül a szemekbe, vagy hátul, a nyúltagyvelő puha párnájára lefekszik. Néha a torokban szorul meg, s onnan beszél – néha a kezekbe szalad. Nem tud jól beszélni emberi nyelven, dadogva vonaglik, s nyugtalanul rázza kényelmetlen börtönét. De ahol befészkelte magát: legyen az kő vagy ember, annak a tárgynak mozdulnia kell”.

Ez a néhány lírai sor Kaírinthy Frigyestől származik, akinél 1936-ban agydaganatot diagnosztizáltak, s a neves svéd professzor, Herbert Olivecrona műtötte meg. Ebből az „élményből” született a túlvilági kalandozásról szóló Mennyei riport és az agyműtétre reflektáló Utazás a koponyám körül című regény, amelyből 1970-ben Latinovits Zoltán főszereplésével filmváltozat is készült.

Hallgassák a Redőnyt, majd ha vége van a műsornak, a Rádió Bézs többi produkcióját! A mai, augusztus 3-i műsort Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették.

2021-07-20 16 óra Július 20-án délután 4 órakor ismét felhúzzuk a Redőnyt. Egy óra gondtalan szórakozás, ezúttal is, mint ahogyan a nyár folyamán már megszokhatták, Karinthy Frigyes „közreműködésével”. Ő az a kiváló író, újságíró, költő, humorista és humanista, aki elmondása szerint humorban nem ismeri a tréfát. Ő az első ember, aki utazott a koponyája körül, megírta a Tanár úr kérem című remekművet, és aki második feleségével, Böhm Arankával viharos házasságban élt, sokat veszekedtek, és az író egyszer egy családi összetűzés alkalmával azt vágta a felesége fejéhez, hogy Aranka, a maga gyereke és az én gyerekem veri a mi gyerekünket!

De, ahogy mondani szokták, Karinthyt nem ezért szeretjük. És nem is azért, mert utca és gyűrű lett róla elnevezve, hanem utánozhatatlan humoráért, bölcsességéért, és azért, mert ember volt, aki, ha nem mondhatta el senkinek, elmondta hát mindenkinek.

A műsort ezúttal is a már jól bevált trió – Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették.

Ja, és mielőtt elfelejtenénk: ha kedd van, akkor ez nem Belgium, hanem a Redőny! Hallgassák, szeressék, vagy fordítva!

2021-07-06 16 óra Ha kedd van, akkor ez nem Belgium, hanem a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Délután 4 órakor szokás szerint felhúzzuk a Redőnyt, és Ön, kedves hallgató, szintén szokás szerint, odaül a számítógépe elé és bennünket hallgat. Vagy valami mást csinál, de utóbbi magánügy, amihez nekünk semmi közünk.

Amihez közünk van, az nem más, minthogy Ön jól szórakozzon. Nevessen, ha úgy adódik, gondolkodjon, bár az ilyen nagy melegben nem ajánlott. Maradjunk a nevetésnél. Az alapanyagról mi gondoskodunk, Karinthy Frigyes jóvoltából, az ő humoreszkjeit mutatjuk be ezen a nyáron.

Egyik ma hallható írásában a hivatalról értekezik. Ahol ma már sokszor segítőkész emberek dolgoznak, akik rájöttek arra, hogy egyszer talán ők is rászorulnak a mi jóindulatunkra, meg egyébként is érző szívű, rendes emberek. Ez azonban nem volt mindig így, voltak idők, nem is olyan régen, és néha még ma is, amikor akinek az isten hivatalt adott, az azt gondolta, hogy egyúttal észt is kapott hozzá.

De legalábbis felsőbbrendűségi érzést, és egy idő után maga is elhitte, hogy nem ő van értünk, állampolgárokért, hanem mi vagyunk őérette. Vagyis, az egész hivatalt nem azért találták ki, hogy ő a mi ügyes-bajos dolgainkat intézze, hanem azért, hogy megmutathassa, mennyivel különb nálunk. Nálunk, akik nélküle, a hivatalnok nélkül semmik se lennénk. Még egy dokumentumot sem tudunk rendesen kitölteni, nem is érti, mármint ő, a hivatalnok, hogy mit is keresünk mi ezen a földi világon, mi dolgunk a földi létben, és hogy lehet az, hogy még mindig élünk, pedig, amilyen hülyék és ostobák vagyunk, már régen fel kellett volna fordulnunk.

Sovány vígasz, hogy mi is ezt gondoljuk róla. Egy senkiházi, pöffeszkedő puffancs, aki ahelyett hogy segítene nekünk, rajtunk, inkább fontoskodik és minden lehetséges módon azt igyekszik kifejezésre juttatni, hogy nélküle megállna a világ, még nem volna feltalálva a kerék, a nyeles fejsze és az sem kizárt, hogy az emberiség még le sem jött volna a fáról.

Egy ilyen hivatalt ír le Karinthy, meg persze még sok mindent, például azt, milyen érzés lekésni egy vonatot, vagy azt hinni, hogy nekünk köszöntek, pedig nem.

Mindezt persze humorosan írta meg a Mester, különben nem neveztek volna el róla utcát Budapesten a XI. kerületben és gyűrűt az egykor volt Magyar Rádióban. A mai műsort Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették. Tessék meghallgatni!

2021-06-22 16 óra Ha kedd van, akkor Önök már tudják, hogy ez nem Belgium, hanem a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Délután 4 órakor kezdünk, és gyorsak leszünk, mint a villám: 5 órára már be is fejezzük.

Műsorunk elhangzása után három nappal, június 25-én, Karinthy Frigyes születésnapján adják át az idei Karinthy-gyűrűt. A díjat a Magyar Rádió elnöke alapította még 1975-ben, és első díjazottja, a Rádiókabaré alapító rendezője, Marton Frigyes volt. Azóta számosan megkapták a gyűrűt, többnyire olyanok, akik megérdemelték. Hofi Géza például, vagy Gálvölgyi János, Déri János és sokan mások. Majláth Mikes László barátom az egyetlen, akinek két Karinthy-gyűrűje van. Az egyiket sajt jogán kapta, a másikat édesapjától, Mikes Györgytől örökölte.

Az idei Karinthy-gyűrű körül van egy kis bonyodalom. Galla Miklóst még februárban értesítette a díjat odaítélő kuratórium, hogy ő lesz az idei díjazott, ám nemrégiben kapott egy másik levelet is, melyben közölték vele, hogy mégsem ő kapja a díjat, mert a közelmúltban olyan tevékenységet folytatott, ami méltatlan a díj értékrendjéhez és szellemiségéhez. Hogy konkrétan miről van szó, azt nem kötötték az érintett orrára, gyaníthatóan arról van szó, hogy Galla a színpadon időnként meztelenre vetkőzik, és habtestének még intim részeit is megmutatja a közönségnek.

Szóval, Karinthy születésnapja az apropó arra, hogy a Mester műveiből ízelítőt adjunk műsorunk hallgatóinak. Reméljük, jól szórakoznak, és mindenkit sikerül jókeddre derítenünk.

A Redőny mai műsorát Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették.

2021-06-08 16 óra Önök már bizonyára tudják, hogyha kedd van, akkor ez nem Belgium, hanem a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Mert mi, minden második kedden azon vagyunk, hogy Önöket kedves hallgatók, jókeddre derítsük. Ha néha sikerül, már nem éltünk hiába.

Remélhetőleg így lesz a mai műsorban is, amely épp Medárd napján kerül adásba. Ez egy nevezetes nap, mert a népi megfigyelés szerint, ha ezen a napon esik az eső, akkor egész júniusban zuhogni fog. Vagy nem, tesszük hozzá, mert megfigyeléseink szerint a népi megfigyelések sem tökéletesek. Úgyhogy, nézzenek ki az ablakon, és ha esik, akkor gondolják azt, hogy a hónap végéig vagy sok eső lesz, vagy nem.

Persze, nem Medárdról szól a mai műsor, hanem az egykori Ludas Matyi egyik legszellemesebb szerzőjének, Mikes Györgynek az írásaiból válogattunk. Hogy miről szólnak ezek az írások, az legyen a közeli jövő zenéje, legyen elég annyi, hogy az egyik humoreszk 2056-ban játszódik.

Ugye, mindenki eljátszott már a gondolattal, hogy milyen lesz élet, mondjuk sok év múlva? Azt gondoljuk, hogy mindenki repülővel közlekedik, vagy legalábbis, helikopterrel, az emberek a Holdon laknak, vagy a Marson és nyaranta távoli bolygókra mennek nyaralni. Minden automatizálva lesz, nekünk, embereknek nem kell semmit sem csinálnunk, a gépek, vagy a robotok minden munkát elvégeznek helyettünk. Mondhatni azt is, hogy fölöslegesek leszünk a saját világunkban. Jó lesz ez nekünk, vagy sem, azt innen és most nehéz volna megmondani, de kérdezzenek meg 2056-ban, akkor majd megmondom. Persze, ez nem is a mi gondunk: a gyerekeink, de inkább az unokáink majd csak ellesznek valahogy ezzel a problémával. Remélhetőleg, boldogok lesznek, és nem érzik majd magukat fölöslegesnek. Mint ahogy Mikes György Utópia című humoreszkjének a hőse nem tudja magáról, hogy rá és a feleségére tulajdonképpen nincs is szükség.

A Redőny június 8-i műsorát Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették. Szép időt, jó szórakozást, vagy fordítva. Ahogy a kedves vendég parancsolja.

2021-05-25 16 óra Halló kedves Bézs-hallgatók, ha kedd van, akkor ez nem Belgium, hanem a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Ha megkérdeznék, hogy melyik a kedvenc dalszövegem, pontosabban, hogy a számomra legjobban tetsző dalszövegből válasszak ki egyetlen, számomra fontos sort, mint mindenki más, először én is zavarba lennék. Merthogy, sok ilyen van. De miután kijönnék a zavarból, habozás nélkül bevallanám, hogy egy LGT-dalból választottam kedvencet magamnak. A szöveget Dusán Sztevanovity írta, és így szól: „Lehettem volna valaki más, de más az valaki más lett”.

Én is lehettem volna valaki más. Például pszichiáter Amerikában. 1965-ben, 14 éves voltam, amikor eljött hozzánk Amerikából az egyik nagybátyám, aki felajánlotta, hogy kiragad a szocializmus bennünket körülvevő egyhangúságából, és kivisz magával Amerikába. Ez a nagybácsim nagyon híres pszichiáter volt, Freuddal is dolgozott együtt, később aztán szembe fordultak egymással és azt követően már nem dolgoztak együtt. Meggyőződésem, ha akkor nem utasítom vissza a kétségkívül kedvező ajánlatot, akkor most menő pszichiáter lennék az Egyesült Államokban.

Vagy valami más. Például szövegíró Hollywoodban, számos vígjáték, vagy éppen drámai mű szövegének alkotója.

Egyébként 14 éves korom óta újságíró szerettem volna lenni, ezért logikusnak látszott, hogy biológia-kémia szakra jelentkeztem a budapesti Madách Imre Gimnáziumba. Miután leérettségiztem, még mindig az volt a tervem, hogy újságíró legyek, így azután a Közgázra mentem tanulni, ott is szereztem diplomát. És bár világéletemben közel állt hozzám a humor, a világért sem szerettem volna ezzel foglalkozni. Így kerültem a Ludas Matyihoz, az egypártrendszer világának legjobb, merthogy egyetlen szatirikus lapjához.

Mert, mint volt szerencsém említeni, lehettem volna valaki más, de más az valaki más lett.

Hogy miért mondtam el mindezt? Egyfelől, mert már régen szerettem volna elmondani, de soha nem kérdezték meg tőlem. Másodszor pedig azért, mert ezzel a bevető szöveggel kívántam felvezetni a Redőny május 25-i műsorának egyik humoreszkjét, amelynek címe: Egy boldogtalan atya. Amint a címből kitetszik, az írás egy boldogtalan atyáról szól, aki azt szeretné, ha a fiából… na, nem mondom el, mert még megvádolnak azzal, hogy lelőttem a poént. Pedig, higgyék el sosem tennék ilyet.

Azt viszont elárulhatom, hogy a Redőny május 25-i műsorában Tabi László írásaiból válogattam, remélhetőleg az Önök örömére. A műsort ezúttal is a megszokott trió, Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették.

2021-05-11 16 óra Ha kedd van, akkor ez nem Belgium, hanem a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Ezen a kedden is igyekszünk Önöket jókeddre deríteni, méghozzá délután 4 órai kezdettel. A mai műsor főszereplője egy olyan humorista, színész, dramaturg, és főként konferanszié, aki a Mikroszkóp színpad alapítója és egyben első igazgatója volt.

Nem Sas Józsefről van szó, még csak nem is Hofi Gézáról. Komlós Jánosról beszélünk, akinek fanyar humorát a színpad mellett újságokból, rádióból és a televízióból is ismerhette a közönség.

Hat Komlós-írás szerepel a redőny mai adásában, egytől egyig a mindig kiváló, és ezúttal is nagyszerű Haagen Imre tolmácsolásában. Ezek közül egyet emelnénk ki, azt is csak vázlatosan, vigyázva, hogy ne lőjük le a poént. Képzeljenek maguk elé egy írógépet, ami egy olyan ismert újságíróé volt, aki számtalan fontos vezércikket írt, majd miután meghalt, özvegye kénytelen volt áruba bocsátani a gépet. Szegény Henrik – Henriknek hívták a néhait – írógépe az új gazdájánál is tökéletesen működött. Sőt, még annál is jobban: új tulajdonosának elegendő volt egy-két szót leütni, a szegény Henrik gépe már írta is tovább az évtizedek alatt megszokott klisékből álló szöveget.

Szóval, ilyen és ehhez hasonló történetekkel szórakoztatjuk a kedves hallgatót. A mai műsort a már megszokott trió, Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették.

2021-04-27 16 óra Ha kedd, akkor ez itt nem Belgium, hanem a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Ezúttal Mikes Györgyöt idézzük meg egy kis szellemi szeánszra, írásai segítségével.

Hogy konkrétan miről lesz szó ebben a műsorban? Megtudhatják például, hogy milyen mesékkel lehet a nőket levenni a lábukról, kiderül, hogy miért nem ment el B. Ottó a felvételijére, és hallhatnak egy nagyon különös históriát, melynek hőse egy Verpeléti névre hallgató csecsemő, aki nem biztos, hogy az, akinek látszik, de az sem kizárt, hogy mégis, vagy valami hasonló.

És lesz még sok más is. Például zenék az illés együttes kevesek által ismert felvételeiből. A keverőpult mögött Biczó Tamás ül, a kiváló Haagen Imre Mikes humoreszkjeit tolmácsolja, és ezúttal sem hiányzik majd Föld S. Péter, a Redőny című műsor szerkesztője.

Tehát, mindenki a fedélzetre! Április 27-én, délután 4 órakor felhúzzuk a Redőnyt!

2021-04-13 16 óra Budapesten született Hoffmann Ferenc néven, Izraelben lett világhírű író, 50 könyvét 37 nyelvre fordították le. Kérdésünk: kiről van szó? Válaszunk: Efrájim Kishonól, aki még Budapesten Hoffmannról „magyarosított” Kishontra, ezen a néven írt néhány évig a Ludas Matyiba, de úgy látta, hogy a kommunista Magyarország sem kínál jobb jövőt neki, mint amilyen múlt a Horthy korszakban osztályrészéül jutott. Izraelben, ahol Ferencből Efrájim, Kishontból pedig Kishon lett, előbb magyarul írt, ám két év elteltével már olyan jól tudott héberül, hogy ezen a nyelven jelentek meg humoreszkjei.

Kedden délután 4 órakor tehát a Rádió Bézs Redőny című műsorában az igazi pesti, valamint a szintén eredeti (merthogy jórészt ez is Budapestről származik) zsidó humor ötvözetével találkozhatnak. Higgyék el, jól járnak, ha meghallgatják!  Akiknek esetleg mégsem tetszik a műsor, azoknak a jegyeit a pénztártól történő távozás után, reklamáció és némi vitát követően után visszaváltjuk.

2021-03-30 16 óra Üdvözlet a hallgatónak, remélem, jó, hogy vannak, és még ennél is jobb, hogy bennünket hallgatnak. Van ez a Redőny című műsor, tudják, amit mindig hallgatni szoktak, és amikor elmulasztják, akkor utólag nagyon bánják. De ilyen csak ritkán van és ne is legyen túl gyakran.

Mai műsorunk szövegeit a Ludas Matyi kiváló szerzője, Gádor Béla humoreszkjeiből válogattuk, az Önök szórakoztatására és örömére. A mikrofonnál Föld S. Pétert hallják, a keverőpultnál Biczó Tamás ül, a szövegeket pedig, mint mindig, ezúttal is Haagen Imre színművész tolmácsolja Önöknek.

Kivételesen a zenékről is ejtsünk néhány szót. Régi pol-beat dalokat hallhatunk, az időseknek bizonyára ismerősek, a fiatalabbak meg majd jól felkapják a fejüket, mondván: jé, ilyen is volt?

Bizony, hogy volt. 1967-ben volt egy Pol-beat fesztivál. És képzeljék, az Omega arról énekelt, hogy „azért mert a faterod góré, ne hidd, hogy neked mindent lehet.” Tudják, hogy ki volt a góré? Igen, talált süllyedt. A főnök volt a góré, és ha valakinek a faterja góré volt, az többet engedhetett meg magának, mint mások. Neményi Béla, az Atlantisz együttes gitárosa pedig azt énekelte, hogy „Ki ölte meg Kennedyt, nem tudja senki.

Persze, a fő attrakció Gádor Béla. Aki elmeséli, mit művel egy humorista a mennyországban, mitől fáj az ember feje és más érdekes dolgokról is szó esik.

Tehát, ha kedd, akkor nem Belgium, hanem Redőny. Legyenek velünk, hogy mindenkit jókeddre deríthessünk!

2021-03-16 16 óra Üdvözlet mindenkinek. Hallgatóknak, és azoknak is, akik csak most, e beharangozó hatására döntöttek úgy, hogy a jövőben a Redőny rendszeres hallgatói lesznek.

Ezen a héten Mikes Györgytől, a Ludas Matyi nagyszerű humoristájától, nem mellesleg főszerkesztő-helyettesétől, és ugyancsak nem mellesleg, atyai jó barátomtól válogattunk humoreszkeket. Humor van ezekben az írásokban, és persze mély emberismeret, azaz, filozófia.

Megtudhatjuk például, hogy mit művelt a gyárban Gézuka, a nyári gyerek, miért jó, ha valaki felnőttként delfin akar lenni, és szó lesz arról is, hogyan lehet leszokni. Nemcsak a cigarettáról, bármiről.

Hallgassák ezen a kedden is a Redőnyt, a Rádió Bézs és a Világegyetem Legjobb Szatirikus műsorát. (Utóbbit csak szerénységből írtam, valójában a teljes Univerzumra gondoltam.) A mostani műsort, akárcsak az előzőeket és a következőket, a már megszokott trió készítette. A keverőpultnál Biczó Tamás, a szövegek értő tolmácsolójaként Haagen Imre, valamint a szerkesztő, Föld S. Péter.

És akkor a szlogenünk, amit Önök már bizonyára ismernek: a Redőny minden második kedden jókeddre deríti.

2021-03-02 16 óra Már megint kedd van, és ha kedd, akkor Önök már tudják, hogy ez nem Belgium, hanem a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Ezúttal a Ludas Matyi legendás főszerkesztőjének, Tabi Lászlónak az írásaival igyekszünk az Önök keddébe járni. Vagyis, felvidítani a hallgatókat ezekben a nem vidám hetekben, hónapokban. Mert most mindenki arra vár, hogy visszakaphassuk a régi életünket, ami szintén nem volt fenékig tejfel, de ehhez a mostanihoz képest maga a mennyország.

Úgyhogy hallgassák a Redőnyt, örüljenek annak, hogy minden nehézség ellenére tavasz van, mi két hét múlva megint jövünk, és akkor még a mostaninál is jobb lesz az idő.

A Redőny műsorát ezúttal is a már megszokott trió készítette: Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter.

Ne feledjék, amit a végén mondani szoktunk: hallgassa Ön is a redőnyt, hogy jókeddre deríthessük.

Vagy valami ilyesmi.

2021-02-16 16 óra Ha kedd van, akkor ez nem Belgium, hanem a Redőny. Mégpedig, 2021. február 16-án. Hideg van, de ez nem baj, legföljebb kellemetlen. Úgy vagyunk a téli hideggel, mint Woody Allen a gyerekekkel. Aki szerint gyerek nélkül nem élet az élet, de egy gyerek azért már túlzás.

Mi sem mondhatunk mást erről a mostani időjárásról. Jó, hogy van tél, szeretjük is, meg minden, de ami most van, abból egy kicsit kevesebb is elég lenne. Persze, nem a télről lesz szó a Redőnyben, még csak nem is a többi évszakról, hanem egy viszonylag kevéssé ismert, ám, annál nagyszerűbb humoristáról, illetve az ő írásairól. Kürti Andrásnak hívják ezt a humoristát, aki, mint annyian a pályatársai közül, komolyabb műfajokkal kezdte, s csak utóbb nyergelt át a nehezebb, ám sokak által komolytalannak tartott humoros cikkek írására.

A Redőny mostani műsorát a már megszokott és bevált trió, Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették. És azt tudják, hogyan szoktuk befejezni az előzetest? Hát így: kedves drága, aranyos hallgatók! Tartsanak velünk ezen a kedden is, hogy mindenkit jókeddre deríthessünk.

2021-01-19 16 óra A Redőny 2021. január 19-én, mint minden más alkalommal, ezúttal is rendhagyó műsorral jelentkezik. De most még a rendhagyónál is rendhagyóbbak leszünk. Olyan humoristát mutatunk be, akit nem kell bemutatni. Utca, színház, díj őrzi a nevét. Igen, már bizonyára kitalálta a kedves hallgató, hogy kiről van szó. De mielőtt elárulnánk a megfejtést, idéznénk a szerzőtől három aforizmát. Az egyik így hangzik: „Humorban nem ismerek tréfát”. És a másik: „Férfi és nő sohasem érthetik meg egymást, mert mindegyik mást akar. A nő a férfit, a férfi a nőt”. A harmadik pedig, ez: „Ha egyedül vagyok egy szobában, akkor ember vagyok. Ha bejön egy nő, akkor férfi lettem. És annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejött a szobába."

Igen, talált, süllyed: Karinthy Frigyesről van szó. Akit humoristaként ismer a nagyközönség, miközben kora egyik nagy gondolkodója volt, költő, nyelvzseni, kiváló sakkozó, valamint mindezek összegzéseként: filozófus.

Tehát Redőny, 2021. január 19-én, kedden, délután 4 órakor. A műsort Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették. Ja, és az új évben jelszavunk is megújult, mostantól így hangzik: Jó keddre derítjük.

2021-01-05 16 óra Már a második évét kezdi a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Néha magunk is csodálkozunk, hogy már ilyen öregek vagyunk. Az új év első adásában Zágon István humoreszkjeivel kívánjuk jobb kedvre (jobb keddre) deríteni az olvasót. Olyan szerzőről van szó, akinek a neve sokaknak talán nem mond sokat, pedig, és most előjáróban csak ezt említenénk, ő írta a máig egyik legsikeresebb magyar vígjáték, a Hippolyt a lakáj című film forgatókönyvét. És a számtalan kiváló humoreszk mellett olyan nagyszerű dalszövegek fűződnek a nevéhez, mint például a Fekete Péter öcsém… vagy a Holdvilágos éjszakán…Ugye, hogy így már ismerős?

A január 5-én délután 4 órakor kezdődő műsort ezúttal is a keverőpult ördöge Biczó Tamás, az ebben a szerepében is nagyszerű Haagen Imre, valamint a fékezhetetlen agyvelejű Föld S. Péter készítették.

És még valami: korábbi jelmondatunkat – a Redőny legyen veletek! – lecseréltük. Mostantól, a Redőny kapcsán gondoljanak arra, ami egybeesik a szándékunkkal: Jobb keddre derítjük.

2020-12-22 16 óra December 22- én délután 4 órakor megint felhúzzuk a Redőnyt, lehet tehát nevetni, felhőtlenül szórakozni. Mert Mikes György írásai, miközben elgondolkodtatnak, mosolyt fakasztanak az emberekből. S a nevetésre, ebben a vírusos világban mindennél nagyobb szükségünk van. Különösen ebben a vírusos világban, amikor semmi nem olyan, mint máskor.
Tartsanak velünk ma is, csakúgy, mint jövőre. A Redőnyt ezúttal is a már megszokott trió, Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítette.

Vigyázzanak magukra, vigyázzanak egymásra! Kellemes ünnepeket, boldog újévet! Drága, kedves, aranyos hallgatók: a Redőny legyen veletek!

2020-12-08 16 óra Megint kedd van, december 8-a, és ez itt a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Kéthetente, keddenként délután 4 órakor jelentkezünk ezzel a szórakoztatónak szánt adással. Mai műsorunk főszereplője a kiváló humorista, Gádor Béla. Róla most és tt legyen elég annyi, hogy ő írta a Dollárpapa és az Állami Áruház című magyar filmek forgatókönyvét.

S hogy miről lesz szó a mai műsorban? A versenysportról például. Arról, hogy miért jó az egy nemzetnek, ha a versenyzője gyorsabban úszik másoknál? Mitől lesz jó nekünk, ha a csapatunk több gólt rúg, mint az ellenfél? Meg persze még sok minden másról is, üdülésről és színészekről, valamint arról, hogy mit tegyünk, ha nem jut az eszünkbe annak a neve, akivel már egy ideje beszélgetünk.

Gádor Béla mindent elkövetett annak idején, hogy Önök most, a XXI. században jól szórakozzanak.

Tehát Redőny, december 8-án, délután 4 órakor. Drága, kedves, aranyos hallgatók, mit is mondhatnánk még? Talán még annyit, hogy a műsort szokás szerint Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették. A Redőny legyen veletek!

2020-11-24 16 óra „- Maga azelőtt soha sem ölt, ugye?

- Soha. Sőt. Egyenesen irtóztam az emberölés­től. De rá kellett jönnöm, hogy ezúttal nem tehetek mást. Korponásnak pusztulnia kell.

- És mit mondott neki?

- Nem emlékszem rá pontosan. Azt hiszem, megkérdeztem, hogyan szolgál az egészsége. De akkor már a torkán volt a kezem.

- És mit felelt?

- Nem érti, hogy a torkán volt a kezem? A sze­me kidülledt. Levegő után kapkodott. Végre aztán nagy keservesen megfulladt.

- És hogyan tudta feldarabolni?

- Nem ment könnyen. Amikor hozzá akartam látni, kiderült, hogy otthon felejtettem a bicskám. Képzelje.”

A fenti idézet Tabi László egyik humoreszkjéből való. Ez is hallható lesz a legújabb Redőnyben, 2020. november 24-én. Meg még sok minden más, ahogyan azt megszokhatták. Humor, móka, kacagás, a tőlünk már elvárt színvonalon.

A műsort Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették. Tehát, ne felejtsék: ha kedd van, és délután 4 óra, akkor Redőny. Drága, kedves, aranyos hallgatók: a Redőny legyen veletek!

2020-11-10 16 óra „Miért nem kapnak díjat a humoristák? Miért nincs Karinthy Frigyes-díj? - kérdezte versében Szilágyi György, a rádió kabarészínházában.

A vers témája még éjjel sem hagyott nyugodni: azt álmod­tam, hogy megkaptam a díjat. S amikor elmentem a díjki­osztó ünnepségre, a bizottság elnöke közölte velem: - A Karinthy Frigyes-díj, sajnos, elfogyott. Vigyen valami mást. Nagyon szép Kovács Jánosné-díjunk van... Nézze, milyen gusztusos!...
Nem fogadtam el, mert a Kovács Jánosné-díjat az ejtőernyős szülésznők kapják. Ragaszkodtam a Karinthy-díjhoz, mire azt felelték: nézzek be néhány nap múlva.”

Igen, már kitalálták a Redőny november 10-i műsorából olvastak egy rövid részletet. Mikes György írta a Díj című humoreszket, utánozhatatlan, csak rá jellemző humorral.
Mert ha kedd van, akkor Redőny. Délután 4 órakor megint felhúzzuk a Redőnyt, hadd jöjjön be a fény és a humor! A műsort a már megszokott trió, Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették. Drága, kedves, aranyos hallgatók: a Redőny legyen veletek!

2020-10-27 16 óra Ha kedd van, akkor ez itt a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora, 2020. október 27-én. Ma adásunk, talán nem lepődnek meg, ha ezt olvassák, rendhagyó lesz. Persze a többi Redőny is rendhagyó szokott lenni, mert egyik sem olyan, mint az előző volt, vagy az, ami utána következett.

De a mai műsorban tényleg egy olyan humoristát mutatunk be, aki más, mint a többiek. Merthogy Kertész Magda, amint azt a nevéből nyilván azonnal kitalálták, eddigi kollégáival ellentétben nem férfi, hanem nő. Ebben a minőségében írta a hatvanas és a hetvenes években azokat a humoros írásokat a Ludas Matyiba és a megjelent könyveibe, amelyekből most egy rövid, ám velős válogatással igyekszünk szórakoztatni Önöket.

A mai műsort Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették. Vigyázzatok magatokra drága, kedves, aranyos hallgatók: a Redőny legyen veletek!

2020-10-13 16 óra Idén, mint bizonyára sokaknak feltűnt, október 13-a egy keddi napra esik. És ha kedd, akkor itt a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Reméljük, hogy ma is jól fognak szórakozni, amikor Dan Dalmát, alias Dalmáth Ferenc, vagy, ha úgy tetszik, Frommer Jichák, aki Fényes István néven is élt egy ideig, szóval, maradjunk annyiban, hogy Dalmáth Ferenc írásaiból válogattunk. És közben jól szórakoztunk, mert nem tehettünk mást, annyira szórakoztatóak ezek az írások.

Nem hiszik?

Pedig, de.

A mai műsort a szokásos hármas, Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették. Mi mást is kívánhatnánk ezen az időjárásilag nem túl barátságos, ám a Rádió Bézs hallgatására kiválóan alkalmas napon, mint a következőt: Kedves hallgatók, legyen szép napotok, a Redőny legyen veletek

2020-09-29 16 óra Kedden délután 4 órakor ismét jelentkezik az Önök egyik kedvelt műsora, a Redőny. Ebben a szatirikusnak szánt adásban rendre humoristákat mutatunk be, természetesen a műveiken keresztül, ám most valamelyest kivételt teszünk. Eheti „áldozatunk” Lux Alfréd író, műfordító és kritikus volt, ám a múlt század nyolcvanas éveiben külsős munkatársként, televíziós jegyzeteket írt a kor egyetlen humoros lapjába, a Ludas Matyiba.

A tévéjegyzet, sokan talán még emlékeznek, akik meg nem, azok kedvéért elmondjuk, egy időben nagyon népszerű volt az újságírók és az olvasók körében. Nem véletlenül: tévékritikának álcázva ugyanis nem a televízió műsorairól, hanem Magyarország valódi problémáiról írhattak és olvashattak. Olyan kitűnő publicisták, mint Megyesi Gusztáv, vagy éppen Váncsa István is ebben a műfajban jeleskedtek.

Mi most Lux Alfrédot mutatjuk be a Bézs Rádió hallgatóinak. A műsort Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették. Tehát, kedden délután 4 órakor a Redőny legyen veletek!

2020-09-15 16 óra Szeptember 15-én ismét jelentkezik a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Az adás szerkesztője, Föld S. Péter ezúttal a saját írásait ajánlja a nagyérdemű hallgatóközönség figyelmébe, lévén ő maga is a legendás Ludas Matyi munkatársa volt, 10 éven át, 1980 és 1990 között. Talán még ma is ott dolgozna, ha még volna Ludas Matyi. Reméljük, Önök ma is jól fognak szórakozni, mi a magunk részéről minden tőlünk telhetőt megtettünk, hogy így legyen, most már csak Önökön, hallgatókon a sor.

A műsort az immár megszokott csapat, Bankó Éva, Biczó Tamás, Haagen Imre, és Föld S., Péter készítették. Kedves hallgatók, szeptember 15-én, délután 4 órakor, a Redőny legyen veletek!

2020-09-01 16 óra Szeptember elseje van, Magyarország mától lezárta a határait, külföldi csak akkor teheti be a lábát, ha futballszurkoló az illető. A Redőnyt viszont felhúzzuk, vagyis, ezen a héten is hallhatják a Rádió Bézs szatirikus műsorát.

Csapjunk a nyílt kártyák közé, mai műsorunk főszereplője a Mikes-Somogyi vezetékneve, azaz, Mikes György humorista. Aki a mai Szlovákia területén fekvő Privigyén született 1929. július 29-én. Huszonkét évesen, 1951-ben lett a Gábor Andor által alapított Ludas Matyi című vicclap munkatársa, 1976-tól haláláig főszerkesztő-helyettese, közben évtizedeken át a Rádiókabaré egyik állandó közreműködője is volt.
Minden mást, ami fontos és érdekes a műsorból megtudhatnak. Mai műsorunkat Bankó Éva, Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették. Jó szórakozást, kedves hallgatók, a Redőny legyen veletek!

2020-08-18 16 óra Üdvözlet a hallgatóknak, reméljük jól telt a nyár, és az, ami még hátra van belőle, még az eddigieknél is jobb lesz. Augusztus 18-a van, ma is felhúzzuk a Redőnyt, ami a Rádió Bézs szatirikus műsora.

Ezúttal Kishont Ferenc (alias Efrajim Kishon) élete és művei kerülnek terítékre. Az íróról és írásairól nemrég már megemlékeztünk, de úgy döntöttünk, hogy jóból sem árt a sok, úgyhogy az elkövetkező közel egy órában Önök Kishont Ferenc írásai fognak nevetni.

Fontos figyelmeztetés: a Redőnyt kizárólag csak tetszés szerinti öltözékben hallgathatják!

Tehát ma délután 4 órakor kezdünk, addig is, a Redőny legyen veletek!

2020-08-04 16 óra Augusztus 4-e van, kedd, és ilyenkor mi mást is tehetnénk: mindenkinek minden jót kívánunk. Akik nyaralnak, azoknak szép napos időt, akik otthon vannak, azoknak elviselhető hőmérsékletet. Akik pedig szeretik a jó humort, azoknak azt kívánjuk, hogy ma is élvezzék a Redőny minden percét. Önöknek ugyanis ma sem kell nélkülözniük a kedvenc műsorukat, a Redőnyt. Sőt, hogy a helyzetet tovább fokozzuk, ezúttal ismét Tabi László munkássága kerül terítékre. Vele kezdtük ezt a sorozatot, amelyben magyar humoristák szatirikus műveit mutatjuk be, és most megint Tabi írásaiból válogattunk. Nem ismétlés, hanem vadiúj műsor, csak hát Tabi László humora nemcsak frenetikus és zseniális, de kimeríthetetlen is egyben. Lefordítom magyarra: a szerzőnek nagyon sok jó, nevettető írása van.

Ha kedd van, akkor ez a Redőny. Délután 4 óra! A Redőny legyen veletek!

2020-07-21 16 óra Ma, azaz július 21-én is lesz Redőny, méghozzá a szokott időben, délután 4 órakor. Mai műsorunk főszereplője Novobáczky Sándor, aki soha nem volt főállású humorista, ezzel szemben fénykorában a Magyarország munkatársa, majd utóbb rovatvezetője volt. Ez a lap nem tévesztendő össze a későbbi Új Magyarországgal, Pálffy József volt a főszerkesztője, aki szintén nem tévesztendő össze unokaöccsével, a később tévésből kereszténydemokrata politikussá átvedlett, majd nagykövetté kinevezett Pálffy Istvánnal. Ennél a lapnál igazán nagy nevek dolgoztak, például Gömöri Endre, és itt kezdte a pályafutását a később nagyszerű publicistává vált, eredetileg tanárként induló Bächer Iván is. Novobáczky humora viszont osztályon fölüli, ezt hamarosan a saját fülükkel is hallhatják.

Hallgassák a Redőnyt, melynek műsorát ezúttal is Bankó Éva, Biczó Tamás, Haagen Imre és Földes Péter készítették. Jó szórakozást, szép nyarat, a Redőny legyen veletek!

2020-07-07 16 óra Július 7-én, kedden délután 4 órakor is lesz Redőny a Rádió Bézsen. A mostani műsor a már megszokott Redőnyöknél is rendhagyóbb lesz, mert ezúttal az aforizmák királyát, Feleki Lászlót mutatjuk be írásain keresztül. Feleki humorista volt, a Ludas Matyi főmunkatársa, de leginkább sportújságíró, egy időben a Népsport főszerkesztője. Napóleon életének szakértője, könyvet is írt a császárról. Mindemellett számtalan aforizmát írt, ezért a mai műsorban a Feleki-humoreszkek és a zene közti szüneteket a szerző által írt aforizmákkal töltjük ki.

A műsort, mint majdnem mindig, ezúttal is Bankó Éva, Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítették. Jó szórakozást mindenkinek, élvezzétek a nyarat, a Redőny legyen veletek!

2020-06-23 16 óra Ezen a héten is lesz Redőny, kedden délután 4 órakor kezdünk. Rendhagyó másorral jelentkezünk. Igaz, az eddigiek is rendhagyók voltak, ám most még az eddigieknél is rendhagyóbbak leszünk. Egy Budapesten született és Izraelben világhírűvé vált humoristát mutatunk be, aki Hoffmann Ferencként látta meg a napvilágot. De ezen a néven ne keressék, fölösleges fáradozás lenne. Magyarországon Kishont Ferencként lett a Ludas Matyi munkatársa, majd miután elhagyta az országot, Izraelben Efrajim Kishonként alkotta frenetikus humorral megírt remekeit.

Ha kedd van, akkor ez nem Belgium, hanem a Redőny! Ha nincs jobb dolga, ne menjen sehova, hallgasson minket. A Redőny legyen veletek!

2020-06-09 16 óra Kedden, azaz, új időpontban, de a régi lelkesedéssel és a megszokott színvonalon. Igen, ez a Redőny, a Rádió Bézs szatirikus műsora. Tudta Ön például, hogy mit jelent az, ha egy táblára azt írják, hogy a tetőn építkezés zajlik, kérjük, óvatosan közlekedjen! Hogyan kell óvatosan közlekedni? Bukósisakban? Lábujjhegyen? Lassan kell menni, vagy inkább gyorsan? És ha eddig nem tudta volna, Király Dezsőtől, az elmúlt évszázad ismert humoristájától arra is megkapja a választ, hogy mi a jó a nőkben?

Tehát, ha kedd van, akkor Redőny. És a jelszavunk is változatlan: a Redőny legyen veletek!

2020-05-22 15 óra Május 22-én, pénteken, délután 3 órakor ismét felhúzzuk a Redőnyt, és Önök belehallgathatnak a Rádió Bézs szatirikus műsorának legújabb epizódjába. Soros „áldozatunk” ezúttal Árkus József, akit a legtöbben a televízió legendás Parabola című műsorából ismerhetnek, ám pályafutásában legalább ennyire fontos állomás, hogy Tabi Lászlót követően ő volt a Ludas Matyi, majd az ebből kivált Új Ludas főszerkesztője. Mindemellett Egy hét címmel vitriolos jegyzeteket írt a Népszabadságba. Nevéhez fűződik, hogy a hetvenes évek végén a pártközpontban elintézte, hogy a Ludas karikaturistái a félmeztelen hölgyek keblére mellbimbókat is rajzolhassanak - ez a ma már mosolyt fakasztó „szextett” akkoriban komoly fegyverténynek és előrelépésnek számított.

Szóval, lesz min szórakozni, a műsort Bankó Éva, Fodor János és Föld S. Péter készítették. Ne feledjék, péntek, május 22, délután 3 óra. A Redőny legyen veletek!

2020-05-08 15 óra Igen, május 8-án délután 3 órakor! Péntek délután tényleg ne menjenek sehova, mert kezdődik a Redőny. Ezen a héten az egykori Ludas Matyi talán legismertebb humoristáját, mutatjuk be, írásain keresztül. Azt az embert, aki a magyarországi kocogó mozgalom atyja és megszállottja volt, és akitől a máig ismert szlogen származik: A láb mindig kéznél van. És mit gondolnak, ki mondta azt, hogy akinek van humora, az mindent tud, akinek nincs, az mindenre képes.

Ha kitalálták, hogy Peterdi Pálról van szó, akkor Önök máris nyertek. Hát, még ha meghallgatják műsort, amelyet ezen a héten Bankó Éva, Fodor János és Föld S. Péter készítettek. Jó szórakozást kedves hallgatók, a Redőny legyen veletek!

2020-04-24 15 óra Redőny, jelentkezz, vétel!

A járvány miatt átmenetileg új időpontban (minden második héten, pénteken, délután 3 órakor), de változatlan lelkesedéssel szól a Redőny, a Bézs Rádió szatirikus műsora. Ma a néhai Ludas Matyi felejthetetlen fenoménját, a költőnek is kiváló humorista, Somogyi Pált mutatjuk be, az általa írott humoros szövegekkel, a róla szóló történetekkel. És lesz zene is, arra is érdemes figyelni, mert ezúttal úgy döntöttünk, hogy nagyon jó dalokat válogatunk.

A műsort Bankó Éva, Biczó Tamás, Fodor János és Föld s. Péter készítették. Vírusmentes szép napot mindenkinek, a Redőny legyen veletek!

2020-04-10 15 óra A járvány miatt átmenetileg új időpontban (minden második héten, pénteken, délután 3 órakor), de változatlan lelkesedéssel szól a Redőny. Ma a kiváló humorista, Mikes György munkásságát mutatjuk be, az általa írott humoros szövegekkel, a róla szóló történetekkel. És lesz zene is, arra is érdemes figyelni.

A műsort Bankó Éva, Biczó Tamás, Fodor János és Föld S. Péter készítette. Maradjatok otthon, hallgassatok bennünket, a Redőny legyen veletek!.

2020-03-26 19 óra Kedves hallgatók, hiába ez a buta vírus, csütörtökön este is lesz Redőny. A Redőnyt, legalábbis, egyelőre, senki és semmi nem tudja leverni a lábáról. Mai műsorunkban a hölgyek kedvence, Ősz Ferenc humorista írásaiból válogattunk. Biztosan sokan emlékeznek rá, hiszen Kudlik Júliával együtt a tévében igen népszerű párost alkottak. Ha meghallgatják a műsorban elhangzó humoreszkeket, rájönnek, hogy Ősz Feri írásban még annál is jobb, mint a milyen a televízióban volt. Tehát, csütörtökön este 7 órakor felhúzzuk a Redőnyt. A műsor változatos, szlogenünk viszont változatlan: a Redőny legyen veletek!

2020-03-12 19 óra Március 12-én nemcsak a nyugdíj érkezik, hanem a Redőnyt is felhúzzuk. Ezúttal Gádor Béla írásaiból válogattunk, reméljük sokak örömére. A műsor készítésében közreműködött: Bankó Éva, Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter. A Redőny legyen veletek!

2020-02-27 19 óra Ezen a héten is csütörtökön este 7 órakor kezdődik Redőny. Kis magyar történelem humornézetben. Február 27-én a sokoldalú Darvas Szilárd írásaiból válogatunk.

Azt tudták, hogy Darvas Szilárd költőnek indult és mielőtt humorista lett, nagyon szép verseket írt? Meg persze, utána is.

Akár tudták mindezt, akár nem, csütörtökön este 7 órakor hallgassák a Redőny Darvas Szilárdról szóló adását. A műsort Bankó Éva, Biczó Tamás, Haagen Imre és Föld S. Péter készítette.

2020-02-13 19 óra Ha csütörtök van, és este 7 óra, az azt jelenti, hogy kezdődik Redőny. Kicsit bővebben: történelem humornézetben. Február 13-án a konferansziénak is kiváló Kellér Dezső írásaiból válogatunk.

Azt tudják, hogy ő találta ki a maszek szót? Vagyis, ha Kellér Dezső nem lett volna, akkor még mindig azt mondanánk, hogy magánszektor? És azt is tudták, hogy sok dalszöveget írt? Köztük olyanokat, minthogy: Jaj de jó a habos sütemény?

Akár tudták mindezt, akár nem, csütörtökön este 7 órakor hallgassák a Redőny Kellér Dezsőről szóló adását.

A műsor készítésében közreműködtek: Bankó Éva, Biczó Tamás, Fodor János és Föld S. Péter.

2020-01-30 19 óra 39 évvel ezelőtt, 1981. augusztus 7-én halt meg Buda­pesten Királyhegyi Pál, humorista, forgatókönyv- és szín­műíró, konferanszié és poéngyártó nagyiparos. Mindezt persze megelőzte, hogy 81 évvel korábban, ugyancsak Budapesten, megszületett, a két dátum között pedig, azzal volt elfoglalva, hogy élni próbált, és ez sokszor sikerült is neki. Érettségi után Amerikában próbált szeren­csét: Detroitban lapot szerkesztett, Hollywoodban forgató­könyveket írt a Paramountnak, szerelmes volt és börtönben is ült. 1938 és 1941 között Londonban élt, majd, pestiesen szólva, kalandvágyból hazajött. Épp időben, ahogy később ő maga fogalmazta: még elérte az auschwitzi csatlakozást.

Királyhegyi Pál, egy pesti polgár Hollywoodból. Csak itt, csak most, csak neked. Redőny, január 30-án, este 7 órakor.

2020-01-16 19 óra Redőny. Ez a címe annak a műsornak, amelyet mostantól kéthetente hallhatnak. Hogy miért Redőny? Azért. Mert. De leginkább: csak. Szándékaink szerint a Redőny egy humoros műsor lesz. 1945 és a rendszerváltozás között alkotó magyar humoristák munkáit és személyét mutatjuk be. A Redőnyt tehát látszólag semmilyen formában nem kötődik a műsor tárgyához. Pedig egy Redőnyre is érvényes az örök igazság: egyszer fenn, egyszer lenn.

Hát akkor, húzzuk fel a Redőnyt! Első adásunkban a felejthetetlen szatirikus hetilap, a Ludas Matyi egykori szerkesztőjét, Tabi Lászlót mutatjuk be. Rövid életrajzzal és néhány rá jellemző, szellemes, elgondolkodtató írásával.

Kovalik Márta díj

Jó emberek díja

 2018- ban a Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember és tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

A díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

2021-ben Szalay Kriszta színésznő vehette át a díjat.

2020-ban Talyigás Katalin szociológus a SZIA alapítója volt a díjazott.

2019-ben Vekerdi Tamás pszichológus kapta a díjat.  

2018-ban az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója volt.

 >>>

ÉS kritika

Élet és  Irodalom 2021. október 8.
Károlyi Csaba

Asztalfő

(Lábjegyzet. Vlasics Sarolta műsora, Rádió Bézs, szeptember 30., csütörtök, 16.00–17.00)

Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagyívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Ferenc Józsefet egyszer megkérték, üljön az asztalfőre, de ő azért se oda ült, majd ezt mondta: „Fiam, jegyezd meg, ahol én ülök, az az asztalfő.” Állítólag Jancsó Miklós is szerette ezt a mondást, és szeretett nem az asztalfőre ülni. Báron György idézte most föl Jancsó alakját és művészetét Vlasics Sarolta heti kulturális műsorában.

Lábjegyzet – segít az eligazodásban.” Így mutatkozik be ez a műsor. És valóban segít. A Lábjegyzet mindig érdekes. Szó volt mostanában benne Gerhard Richter kiállításáról éppúgy, mint Spiró György esszékötetéről, a Zeneakadémia tehetséggondozó programjáról vagy – a legutóbbi adás második felében – Nagy Péter István Don Carlos-rendezéséről a Radnóti Színházban.

Szeptember 27-én volt száz éve annak, hogy Jancsó Miklós megszületett, sokan és sokféleképpen emlékeztek mostanában erre – Báron György is utalt rá –, többek közt a FreeSZFE, a CineFest. Sőt, Budapesten a Bazilika előtti téren vetítették le a Szegénylegényeket. Kell-e ennél több? Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne, és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagy ívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Lehet, hogy mosolyogna vagy legyintene ezt az ünneplést látván, mondta Báron Jancsóról, akit elképesztően nagyvonalú embernek ismert meg, olyannak, kinek harmónia van a művei és a személyisége között. Még azt is megengedhette magának, hogy nem engedett meg mindent magának, így a filmkritikus, és ez itt nem üres patron. Báron beszélt a forgatásokról is, Jancsó szeretett nem csak profi színészekkel dolgozni, beemelte a filmjeibe Szentjóby Tamást, Halász Pétert, Cseh Tamást, Lovasi Andrást, a Szörnyek évadjában szinte utódjának nevezte meg Tarr Bélát, élete vége felé a Lámpásban (Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten) maga is szerepelt Hernádi Gyulával együtt, mintegy búcsúzásképpen. Aztán utána még hat ugyanolyan komédiát forgatott. Szeretett állandó stábbal dolgozni, Kende János, Grunwalsky Ferenc, Kézdi-Kovács Zsolt, Galkó Balázs, Balázsovits Lajos, Kozák András és így tovább, aztán Kapa és Pepe.

Aktuálisak-e ma a filmjei? – tette föl a kézenfekvő kérdést Vlasics Sarolta. Aktuálisabbak, mint valaha, jobban élnek – válaszolta Báron –, az önismétlés és a modor nála védjegy, csak a nagyoknál van ilyen, minden korszaka frissnek hat most is, és rólunk szól. Régen társadalmi esemény volt, ha Jancsó végigment az utcán, utolsó filmjei pedig ma nemzedéki kultfilmek. A beszélgetés végighaladt az életmű korszakain, annak jegyében, hogy a rendező mindig követte a politikai változásokat, a 60-as években a hatalom és a személyiség, a hatalom és a tömeg kérdése foglalkoztatta, a 70-es években káoszt érzékelt, Olaszországban várta-várta a rendszer összeomlását, a 90-es években elhallgatott, majd idős korára visszajött a burleszkkel és a groteszkkel, ilyesmit csak az öreg Buñuel csinált.

Jancsó műveiben abszolút kontinuitás van végig, a nagyon hosszú snittek meditatív stílust eredményeznek – magyarázta lelkesen Báron –, nála mindig hangsúlyos, hogy a film a képek művészete, a Szegénylegények például a dialógusok nélkül is érthető. Antonioninál a hosszú snittek az elidegenedésről szólnak, Jancsónál a személyiség a hatalomnak való kiszolgáltatottságáról. A szimbólumai, a rekvizitumai örök érvényűek. Az önálló filmnyelv és a szabad gondolkodás pedig összefügg. Jancsó öt perc után felismerhető, mint Fellini, Antonioni, Tarr. Öröm volt ezt az összegzést hallani.

Végül Vlasics a személyes élményeiről kérdezte Báront, aki boldogan válaszolt erre is: ő nem volt filmrendező, csak akkor, amikor forgatott, de akkor is happening volt a munka során. Nagyvonalú, jó humorú ember volt, királyi eleganciával megáldva. Én se előtte, se utána nem láttam ilyen természetes módon 

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom heti tv erd tv

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:

Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs

 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Immár öt esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 

 >>>

Játék

Szenvedésekkel teli, regényes élet, világhír. Utánozhatatlan hang és örök dallamok. Játékunkban Edit Piafra emlékezünk és a helyes megfejtések beküldői között Michelle Marly: Edith Piaf és a szerelem dala c. könyvét sorsoljuk ki.

 >>>

Érd most

az Autodoc Club weboldalán