Rádió Bézs

2015 február. Megszólal a Rádió Bézs. Még idegen a fülnek, még senki nem tudja, mi is ez, de a csapat erős, a hallgatók kíváncsiak. És „szól a Rádió.” Ahol nem celebek, hanem hús-vér emberek beszélnek. Önhöz is. Hibákkal néha, de szívből, ésszel, nem pénzért. Önkéntes mindenki. 

 >>>
Rádióbézs

Bajor Marci - Újszászy Balázs

Bajor Marci

20 éves, egyetemista vagyok, aki meg akarja váltani a világot. Nyolcadikos korom óta arról álmodtam, hogy egyszer tv-s/rádiós műsorvezető leszek. Másodéves egyetemistaként úgy érzem, rátaláltam az ehhez vezető útra. Legjobb barátomat felkértem, legyen a társam a SZÓRÁS című műsorban, amiben igyekszünk egy tiszta képet adni arról, mit gondolnak a mai fiatalok a világról.

Újszászy Balázs

Szintén 20 éves, egyetemista hallgató vagyok, a SZÓRÁS műsorvezetője. Célom, hogy érdekességekkel színezzem a hallgatók mindennapjait, és kicsit bemutathassam a világot egy fiatal szemszögéből. Remélem a duónk Marcival maradandót alkot.

 

•  Szórás • Péntek 18.00-19.00 •

2017-06-09 18 óra Nyakunkon a nyár és vége van nemsokára a vizsgaidőszaknak is. Hogy mivel vezetjük le egyetemisták a fárasztó szemesztert? Persze hogy fesztiválozással! De vajon ezek a fesztiválok csak nekünk szólnak fiataloknak? Erre a nagy kérdésre adunk választ a mai adásban, hiszen véleményünk szerint a zenei fesztiválok és a fékezhetetlen bulizás nem csak a mi feladatunk lenne. Összeszedtük az idén nyáron megrendezett legjobb zenés rendezvényeket, amit bátran ajánljuk idősebb generációknak vagy kevésbé bulis középkorúaknak. Legyenek bátrak és vessék be magukat mindannyian a nyári éjszakákba, és persze tartsanak ma is velünk itt a SZÓRÁS-ban Bajor Marcival és Újszászy Balázs Ubival!

( A 2017.06.02-i adás ismétlése )

 

2017-06-02 18 óra SZÓRÁS - Ahol tényleg mindenről szó van!

Nyakunkon a nyár és vége van nemsokára a vizsgaidőszaknak is. Hogy mivel vezetjük le egyetemisták a fárasztó szemesztert? Persze hogy fesztiválozással! De vajon ezek a fesztiválok csak nekünk szólnak fiataloknak? Erre a nagy kérdésre adunk választ a mai adásban, hiszen véleményünk szerint a zenei fesztiválok és a fékezhetetlen bulizás nem csak a mi feladatunk lenne. Összeszedtük az idén nyáron megrendezett legjobb zenés rendezvényeket, amit bátran ajánljuk idősebb generációknak vagy kevésbé bulis középkorúaknak. Legyenek bátrak és vessék be magukat mindannyian a nyári éjszakákba, és persze tartsanak ma is velünk itt a SZÓRÁS-ban Bajor Marcival és Újszászy Balázs Ubival!

2017-05-26 18 óra Az előző héten is egy 10-es listával készültünk, ez ma sem lesz másképp. Azonban a változás csak annyi, hogy az előző héten bemutatott top 10 legrosszabb hollywoodi színészt említettük meg, így a mai adásban a top 15 legjobb színész és színésznőről lesz szó. Sajnos vagy nem sajnos azért 15, mert annyi van, hogy bőségzavarunkban nem tudtunk 10-re csökkenteni. Reméljük megértik ezt a döntésünket, és azt is reméljük, hogy velünk tartanak pontban 18:00-kor itt a Rádió Bézsben. A mikrofon mögött Bajor Marci és Újszászy Balázs Ubi.

( A 2017.05.19-i adás ismétlése )

2017-05-19 18 óra SZÓRÁS - Ahol tényleg mindenről szó van

Az előző héten is egy 10-es listával készültünk, ez ma sem lesz másképp. Azonban a változás csak annyi, hogy az előző héten bemutatott top 10 legrosszabb hollywoodi színészt említettük meg, így a mai adásban a top 15 legjobb színész és színésznőről lesz szó. Sajnos vagy nem sajnos azért 15, mert annyi van, hogy bőségzavarunkban nem tudtunk 10-re csökkenteni. Reméljük megértik ezt a döntésünket, és azt is reméljük, hogy velünk tartanak pontban 18:00-kor itt a Rádió Bézsben. A mikrofon mögött Bajor Marci és Újszászy Balázs Ubi.

2017-05-12 18 óra  (A 2017.05.05-i adás ismétlése )

2017-05-05 18 óra A mai adás nem sokban tér el szokásainktól, hiszen szeretünk kritizálni és mondani a magunkét. Így összeállítottunk egy 10-es listát a legrosszabb hollywood-i színészekről. Nagyon sok portál és forrás alapján alakult ki a sorrend de persze a mi kezünk is benne volt a végeredmény kialakulásában. Akit érdekel, hogy szerintünk ki a 10 leggyengébb színész a 21.században az kapcsoljon a Rádió Bézsre 18-19 óra között és tartson velünk! A mikrofon mögött ismét Bajor Marci és Újszászy Balázs Ubi!

2017-04-28 18 óra A 2017.04.21-i műsor ismétlése.

2017-04-21 18 óra SZÓRÁS - Ahol tényleg mindenről szó van!

 
Úgy gondoltuk, picit komolyabb témával fogunk foglalkozni és ajánljuk a tisztelt szülőknek, hogy tartsanak ma velünk, hiszen fontos dolgokat tisztázunk az internet veszélyeiről a mai szűk egy óránkban.Elsőként a Kék Bálna internetes gyilkos játékrólbeszélünk, ami már szinte teljesen behálózta a közösségi portálokat és a médiát, ezért feltétlenül tisztáznunk kell, hogy pontosan mivel is állunk szemben. A műsor második fele egy hasonló internetes kreálmányról fog szólni, aki nem más mint a gyerekek képzeletbeli mumusa, az Amerikából elterjedt Slenderman története. Az internet hasznos, elengedhetetlen a mai világban, de ugyanakkor igencsak veszélyes tud lenni. Hogy pontosan miért? Azt megtudhatják, ha a Rádió Bézsre kapcsolnak pontban 18-órakór. A mikrofon mögött Bajor Marci és Újszászy Balázs Ubi.

2017-03-31 18 óra SZÓRÁS - Ahol tényleg mindenről szó van!

Bejelenthetnénk hogy biztos forrásból tudjuk, jön a világ vége, vagy hogy egy meteorit fog becsapódni a föld felszínére, de mivel köztudott hogy másnap lesz április elseje így csak vicc az egész. Na de honnan is ered ez az április bolondja kifejezés és hogy miért tréfáljuk meg ilyenkor a másikat? Mik a világtörténelem legdurvább szivatásai? Erről lesz szó a mai műsorban kollégámmal Újszászy Balázssal és jómagam Bajor Marcival! Tartsanak ma is velünk!!

2017-03-24 18 óra SZÓRÁS - Ahol tényleg mindenről szó van! És ma nem csak belőlünk árad a szó.

Ugyanis a mai műsorban egy számunkra igen közelálló személy lesz a vendégünk, aki nem más mint Juhász Erzsébet, a Madách Imre Gimnázium magyar és történelem szakos tanára. A szórakozás garantált, hiszen Erzsébet nem egy tipikus gimnáziumi tanárnő, ő a diákok kedvence. Kifaggatjuk mindenről, amit a mai tanárokról tudni kell, beszélgetünk adott szituációkról ki hogyan kezeli az aktuális helyzeteket és persze szó lesz a pedagógus és diák közötti viszonyról is, mik a legfontosabb dolgok annak érdekében, hogy a két fél megértsék egymást és tudjanak együtt dolgozni!
Érdemes lesz ma is velünk tartani, a szokásos időpontban 18 - 19 óra között. A mikrofon mögött Bajor Marci és Újszászy Balázs Ubi.
(03.10-i adás ism)

2017-03-17 18 óra

2017-03-10 18 óra SZÓRÁS - Ahol tényleg mindenről szó van! És ma nem csak belőlünk árad a szó.

Ugyanis a mai műsorban egy számunkra igen közelálló személy lesz a vendégünk, aki nem más mint Juhász Erzsébet, a Madách Imre Gimnázium magyar és történelem szakos tanára. A szórakozás garantált, hiszen Erzsébet nem egy tipikus gimnáziumi tanárnő, ő a diákok kedvence. Kifaggatjuk mindenről, amit a mai tanárokról tudni kell, beszélgetünk adott szituációkról ki hogyan kezeli az aktuális helyzeteket és persze szó lesz a pedagógus és diák közötti viszonyról is, mik a legfontosabb dolgok annak érdekében, hogy a két fél megértsék egymást és tudjanak együtt dolgozni!
Érdemes lesz ma is velünk tartani, a szokásos időpontban 18 - 19 óra között. A mikrofon mögött Bajor Marci és Újszászy Balázs Ubi.

2017-03-03 18 óra SZÓRÁS - Ahol tényleg mindenről szó van!

Nemsokára itt a Nőnap, az erősebb nem képviselői előszeretettel várják az aznapi kedvességeket párjuktól és ez persze így van jól. A mai Szórásban viszont a párkapcsolatok egyik legbonyolultabb jelenségével fogunk szűk egy órában foglalkozni, ami nem más mint a szakítás. Egy párkapcsolat vége 99°% ban sose végződik pozitív végkifejlettel. Azonban mi lehet a protokoll? Mi a legjobb rossz? Van-e valami jó módszer arra, hogy hogyan vezessünk fel egy szakító dumát legyen az férfi vagy nő? Erről fogunk beszélgetni Kozma Anita, házassági tanácsadóval, és persze Ubi barátommal. Szokásos "szórás"- módon elemezzük ki az életkorunkhoz viszonyítva egyébként is gyakran előforduló jelenséget. Tartsanak velünk, hátha kiderül, ilyenkor mi a leghelyesebb döntés. SZÓRÁS péntek este 18:00 - 19:00-ig Bajor Marcival és Újszászy Balázs Ubival!

2017-02-24 18 óra Egy mesés műsorral készülünk és ezt értsék szó szerint! A mai adásban a régi és a jelenkor meséivel fogunk foglalkozni, nosztalgiázunk és számos érdekességgel készülünk a hallgatóknak! A Pokemontól kezdve a Spongya Bob-on át egészen a Mézga családig mindent kielemzünk! Tartsanak velünk! Bajor Marci és Újszászy Balázs Ubi a mikrofon mögött!!!

( A 2017.02.10-i adás ismétlése )

2017-02-17 18 óra Szórás- Ahol tényleg mindenről szó van!

Csoki, virág, satöbbi..hát igen, ezek a dolgok elengedhetetlenek egy jó Valentin napi ünnepléshez. De vajon ez ünnep? Vagy csak mi tartjuk annak? Mi az értelme a Valentin napnak? Mit tesznek ilyenkor a szinglik és mi az oka annak hogy ezen az egy napon hirtelen mindenki foglalkozik választottjával?
Ezeket a kérdéseket boncolgatja ma este 6 órától a Szórás. Tartsanak Bajor Marcival és Újszászy Balázs Ubival a kedves hallgatók itt a Rádió Bézsben!

2017-02-10 18 óra SZÓRÁS- Ahol tényleg mindenről szó van!

Egy mesés műsorral készülünk és ezt értsék szó szerint! A mai adásban régi és a jelenkor meséivel fogunk foglalkozni, nosztalgiázunk és számos érdekességgel készülünk a hallgatóknak! A Pokemontól kezdve a Spongya Bob-on át egészen a Mézga családig mindent kielemzünk! Tartsanak velünk! Bajor Marci és Újszászy Balázs Ubi a mikrofon mögött!!!

2017-02-03 18 óra SZÓRÁS - Ahol tényleg mindenről szó van!

Fiatalok véleménye 55 percben, aktuális zenékkel, aktuális témákkal.

A Szórásban amellett, hogy Balázs névnapját ünnepeljük, egy nagyon kényes témával fogunk foglalkozni, ami sokakat érintett vagy érint. "bullying"- ez az angol kifejezés a mai adás témája, ami bővebben az iskolai zaklatások, a csúfolódások és különböző atrocitásokat foglalja magába. Személyes tapasztalatokkal ötvözve összeszedtük a legfontosabb dolgokat ezzel a témával kapcsolatban és megpróbáljuk megfejteni, hogy mivel lehet a legjobban védekezni az iskolai szivatások ellen. Többféle listát állítottunk össze és igyekszünk tiszta képet adni a mai helyzetről. Tartsanak velünk 18-19 óra között itt a Rádió Bézsben, a mikrofonnál Bajor Marci és Újszászy Balázs Ubi

2017-01-27 18 óra SZÓRÁS - Ahol tényleg mindenről szó van! Fiatalok véleménye a világról szűk 1 órában.

A mai adásban egyszemélyes hadseregként fogok működni, ugyanis Ubi külföldön nyaral itthagyva a hideg magyar hétköznapokat.
Sebaj, a Szórás nem maradhat el. Kicsit többet zenélek ma a megszokottnál, de ezt a téma megkívánja. A filmzenékről és a csodálatos, zseniális filmzeneszerzőkről lesz ma szó, azon belül leginkább kettőről. Hogy kik ezek a tehetséges komponálók? Megtudhatja ha a Rádió Bézsre kapcsol pontban este 18:00-kor és beszórja velem ezt csekély 1 órát. A mikrofon mögött kivételesen csak Bajor Marci! Tartsanak velem:)

2017-01-20 18 óra SZÓRÁS-Ahol tényleg mindenről szó van!

A világról alkotott véleményünk fiatal szemmel kereken 55 percben! A mai téma? Tessék!
Sokak szerint a költözés, lakáskeresés, albérlet valasztása a világ egyik legbonyolultabb dolga. Nos, van benne valami de semmi se lehetetlen. Meghívtuk e téma kapcsán Radics Anna, ingatlanszakértőt, hogy ossza meg velünk tapasztalatait és adjon egy tiszta képet az aktuális költözési viszonyokról kis hazánkban.
A műsor második felében ismét hangolódunk, hiszen a hagyomány szerint már január 6-án elkezdődött a farsang! Szó lesz jelmezekről, magáról az ünnepről, bulikról és számos érdekes dologról! Érdemes lesz idekapcsolni hiszen a jó hangulatért mi vagyunk a felelősek! Bajor Marci és Újszászy Balázs Ubi újra a Rádió Bézs stúdiójában!

2017-01-13 18 óra SZÓRÁS - Ahol tényleg mindenről szó van!

Elérkezett az új év, 2017, már így is furcsa leírni, de egy két hónap és megszokja az ember hogy 6-os helyett 7-est ír. A "Szórás" azonban folytatódik és aktuális témákkal kedveskedik a hallgatóknak. Ha már új év, beszéljünk az ilyenkor bennünk megfogalmazódó fogadalmakról. Persze legtöbbször ezek csak üres mondatok, amivel motiváljuk magunkat, de kicsit átbeszéljük, miért is kell nekünk ilyeneket kitalálni. Ezt követően beszélgetünk kicsit a Szilveszterről és a karácsony utáni következményekről is.Azonban a mai adás fő témája az nem más mint a világ talán leghíresebb babonája, a péntek 13. Rengeteg érdekes információval és ténnyel bombázzuk meg a hallgatókat ezzel a bizonyos szerencsétlen nappal kapcsolatban, de ne ijedjenek meg, a jó hangulat garantált lesz. Tartsanak velünk ismét és szórják be velünk az új évet! A mikrofon mögött újra Bajor Marci és Újszászy Balázs Ubi!

2017-01-02 17 óra Ahol TÉNYLEG mindenről szó van! Aktuális, érdekes témák fiatalok szemszögéből hozzá illő kellemes zenékkel. Tartalomjegyzék? Csak Tessék!

Mai nap fő témája a reklám és az azzal kapcsolatosan felmerülő dilemmák, kérdések és zavaró dolgok, jelenségek. Szó lesz a fiatalok autóvezetési szokásairól és a KRESZ-ről, amihez segítségül hívjuk telefonon keresztül Berki Gábor oktatót, aki tapasztalatait, gondolatait fogja megosztani velünk. Végül de persze nem utolsó sorban folytatjuk informatikai gyorstalpaló sorozatunkat, ahol tisztázunk egy két dolgot a telefonos alkalmazásokkal kapcsolatban. Tartsanak velünk és szórjanak önök is! A mikrofon mögött ismét Bajor Marci és Újszászy Balázs Ubi.
(11.28-i adás ism.)

2016-12-19 17 óra SZÓRÁS- Ahol tényleg mindenről szó van! 

Egyszer mindennek vége! Ahogy a SZÓRÁS-nak is. Az idei év utolsó adása, és mi másról szólhat, mint a világ legszebb ünnepéről. A karácsony mindenkiből kihozza a gyengédséget, szeretetet és törődést! Mi persze e nemes ünnep szépséghibáit fogjuk kielemezni, de persze csak "SZÓRÁS"-módra!! Szó lesz gáz ajándékokról a nagy karácsonyi bevásárlásról, az ünnepi menükről és hogy Ubival hogyan ünnepeljük a 24-ét! Tartsanak velünk és szórjanak önök is egy utolsót! Előre is boldog karácsonyt kíván önöknek a mikrofon mögött Bajor Marci és természetesen Újszászy Balázs Ubi!

2016-12-12 17 óra SZÓRÁS- Ahol tényleg mindenről szó van!

A Karácsony közeledtével mi is elkezdünk ráhangolódni az ünnepekre de persze csak "szórás" módon. Felidézzük azokat a bizonyos osztály karácsonyokat és az ajándék csempészéseket, beszélgetünk a tipikus gáz ajándekokról es a "regifting" jelenségről is! A műsor egy részét Hanh Gergő magyar egyetemistának szenteljük, aki beszámol nekünk telefonon keresztül, milyen is egy gyorsétteremben dolgozni diákként, később pedig szó lesz a Supersize Me című dokumentumfilmről is. Gyorstalpalónk alatt pedig ne kapcsoljanak át, újabb alkalmazásokról lesz szó, mikor és mit érdemes letölteni ha kapunk egy új telefont. Szórják be önök is velünk ezt a rövid de élményekben gazdag egy órát! A mikrofon mögött ismét Bajor Marci és Újszászy Balázs Ubi

2016-12-05 17 óra SZÓRÁS - Ahol tényleg mindenről szó van! Az élet fontos dolgairól fiatal szemmel. Tartalomjegyzék? Csak tessék!

Ígéretünkhöz híven folytatjuk az előzőhéten megkezdett reklám témánkat, de most kicsit mélyebbre merülünk. Összeszedtük a drága hallgatóknak az általunk és persze sokak szerint vélt legrosszabb és legidegesítőbb reklámokat és bátorkodjunk A-tól Z-ig kielemezni őket. Célunk a szórakoztatás, reméljük egyetért mindenki a szempontjainkkal és hátha önökben is felidéződik egy pár régi fülbemászó reklám. Sorozatunk se marad el ezen a héten sem. Az informatikai gyorstalpalóban újabb fontos tudnivalókról mondunk el hasznos tanácsokat köztük a Skype webkamerás kezeléséről is. Tartsanak velünk ma is és "szórjuk" be együtt! A mikrofon mögött ismét Bajor Marci és Újszászy Balázs Ubi

2016-11-28 17 óra Ahol TÉNYLEG mindenről szó van! Aktuális, érdekes témák fiatalok szemszögéből hozzá illő kellemes zenékkel. Tartalomjegyzék? Csak Tessék!

Mai nap fő témája a reklám és az azzal kapcsolatosan felmerülő dilemmák, kérdések és zavaró dolgok, jelenségek. Szó lesz a fiatalok autóvezetési szokásairól és a KRESZ-ről, amihez segítségül hívjuk telefonon keresztül Berki Gábor oktatót, aki tapasztalatait, gondolatait fogja megosztani velünk. Végül de persze nem utolsó sorban folytatjuk informatikai gyorstalpaló sorozatunkat, ahol tisztázunk egy két dolgot a telefonos alkalmazásokkal kapcsolatban. Tartsanak velünk és szórjanak önök is! A mikrofon mögött ismét Bajor Marci és Újszászy Balázs Ubi.

2016-11-18 16 óra SZÓRÁS - Ahol mindenről szó van. Énekelni nem tudunk, csak nagyon szeretünk. Mi talán másban vagyunk tehetségesek.De ha már tehetség, legyen ma szó a tehetségkutatókról. Nyertesek, vesztesek, kíméletes és véres kezű zsűrik jobbnál jobb zenékkel fűszerezve. Ráadásul pár perc erejéig beszélgetünk a mindössze 15 éves de egyre népszerűbb Varga Viviennel az Ének iskolájából. Végül de nem utolsó sorban kapnak tőlünk egy rövid de annál hasznosabb informatikai gyorstalpalót megkönnyítve a mindennapokat.Tartsanak velünk és szórják be önök is ezt az egy órát. A mikrofon mögött ismét Bajor Marci és Újszászy Balázs Ubi.

2016-11-11 16 óra SZÓRÁS- Ahol szó van mindenről. Fiatalok véleménye egy órában, remek zenékkel, jó hangulattal és érdekes témákkal. Tartalomjegyzék? Tessék!

A mai Szórásban egy fő témát hoztunk, de nincs olyan ember akinek ne lett volna hozzá bármi köze. Ez nem más mint az üzemi étkező, azaz a menza! Kivesézzük a menza legsötétebb titkait, felidézünk kellemes emlékeket és megbeszéljük az iskolai étkeztetés legvicesebb pillanatait.
A mai adásban segítségünkre lesz egy nagyon kedves barátunk is, aki nem más mint Szőke Bence.
Tartsanak velünk, a mikrofon mögött ismét Bajor Marci és Újszászy Balázs Ubi!

2016-11-04 16 óra SZÓRÁS. Ahol szó eshet mindenről.

Huszon évesek lévén tán más érdekel, mint mestereinket. Hozzánk illenek a választott zenéink is. Tartalomjegyzék? Tessék! 
Előző héten a Halloweent boncolgattuk de ma városi legendákkal, megmagyarázhatatlan jelenségekkel és furcsa emberek mégfurcsább történeteivel fogunk foglalkozni. Egyétek, vegyétek! A mikrofon mögött újraBajor Marci és Újszászy Balázs Ubi

2016-10-28 16 óra Megpróbáljuk. Sörétes puskával biztosabb a cél elérése, tehát a cím legyen SZÓRÁS. Ráadásul így szó eshet mindenről. 

Huszon évesek lévén tán más érdekel, mint mestereinket. Hozzánk illenek a választott zenéink is. Tartalomjegyzék? Tessék! 
Halloween. Október 31-én reméljük mindenki beöltözik. 
Meglátogatjuk külföld és Magyarország leghíresebb duóit.
Végül de nem utolsó sorban vicces de mégis hihetetlen nevekkel zárjuk a debütáló műsort! 
A mikrofon mögött - most először - Bajor Marci és Újszászy Balázs Ubi.

Kovalik Márta díj

Jó emberek díja

 2018- ban a Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember és tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

A díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

2021-ben Szalay Kriszta színésznő vehette át a díjat.

2020-ban Talyigás Katalin szociológus a SZIA alapítója volt a díjazott.

2019-ben Vekerdi Tamás pszichológus kapta a díjat.  

2018-ban az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója volt.

 >>>

ÉS kritika

Élet és  Irodalom 2021. október 8.
Károlyi Csaba

Asztalfő

(Lábjegyzet. Vlasics Sarolta műsora, Rádió Bézs, szeptember 30., csütörtök, 16.00–17.00)

Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagyívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Ferenc Józsefet egyszer megkérték, üljön az asztalfőre, de ő azért se oda ült, majd ezt mondta: „Fiam, jegyezd meg, ahol én ülök, az az asztalfő.” Állítólag Jancsó Miklós is szerette ezt a mondást, és szeretett nem az asztalfőre ülni. Báron György idézte most föl Jancsó alakját és művészetét Vlasics Sarolta heti kulturális műsorában.

Lábjegyzet – segít az eligazodásban.” Így mutatkozik be ez a műsor. És valóban segít. A Lábjegyzet mindig érdekes. Szó volt mostanában benne Gerhard Richter kiállításáról éppúgy, mint Spiró György esszékötetéről, a Zeneakadémia tehetséggondozó programjáról vagy – a legutóbbi adás második felében – Nagy Péter István Don Carlos-rendezéséről a Radnóti Színházban.

Szeptember 27-én volt száz éve annak, hogy Jancsó Miklós megszületett, sokan és sokféleképpen emlékeztek mostanában erre – Báron György is utalt rá –, többek közt a FreeSZFE, a CineFest. Sőt, Budapesten a Bazilika előtti téren vetítették le a Szegénylegényeket. Kell-e ennél több? Hát, ennek a beszélgetésnek például a Kossuthon lett volna a helye, ha az még közszolgálati lenne, és nem pártállami rádió. Báron remekül beszélt, jól követhető, adatgazdag és nagy ívű portrét vázolt, üdítően barátságos hangnemben. Vlasics ügyesen kérdezett, tudta, hogyan lesz a lehető legösszefogottabb kép a kivételes életműről.

Lehet, hogy mosolyogna vagy legyintene ezt az ünneplést látván, mondta Báron Jancsóról, akit elképesztően nagyvonalú embernek ismert meg, olyannak, kinek harmónia van a művei és a személyisége között. Még azt is megengedhette magának, hogy nem engedett meg mindent magának, így a filmkritikus, és ez itt nem üres patron. Báron beszélt a forgatásokról is, Jancsó szeretett nem csak profi színészekkel dolgozni, beemelte a filmjeibe Szentjóby Tamást, Halász Pétert, Cseh Tamást, Lovasi Andrást, a Szörnyek évadjában szinte utódjának nevezte meg Tarr Bélát, élete vége felé a Lámpásban (Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten) maga is szerepelt Hernádi Gyulával együtt, mintegy búcsúzásképpen. Aztán utána még hat ugyanolyan komédiát forgatott. Szeretett állandó stábbal dolgozni, Kende János, Grunwalsky Ferenc, Kézdi-Kovács Zsolt, Galkó Balázs, Balázsovits Lajos, Kozák András és így tovább, aztán Kapa és Pepe.

Aktuálisak-e ma a filmjei? – tette föl a kézenfekvő kérdést Vlasics Sarolta. Aktuálisabbak, mint valaha, jobban élnek – válaszolta Báron –, az önismétlés és a modor nála védjegy, csak a nagyoknál van ilyen, minden korszaka frissnek hat most is, és rólunk szól. Régen társadalmi esemény volt, ha Jancsó végigment az utcán, utolsó filmjei pedig ma nemzedéki kultfilmek. A beszélgetés végighaladt az életmű korszakain, annak jegyében, hogy a rendező mindig követte a politikai változásokat, a 60-as években a hatalom és a személyiség, a hatalom és a tömeg kérdése foglalkoztatta, a 70-es években káoszt érzékelt, Olaszországban várta-várta a rendszer összeomlását, a 90-es években elhallgatott, majd idős korára visszajött a burleszkkel és a groteszkkel, ilyesmit csak az öreg Buñuel csinált.

Jancsó műveiben abszolút kontinuitás van végig, a nagyon hosszú snittek meditatív stílust eredményeznek – magyarázta lelkesen Báron –, nála mindig hangsúlyos, hogy a film a képek művészete, a Szegénylegények például a dialógusok nélkül is érthető. Antonioninál a hosszú snittek az elidegenedésről szólnak, Jancsónál a személyiség a hatalomnak való kiszolgáltatottságáról. A szimbólumai, a rekvizitumai örök érvényűek. Az önálló filmnyelv és a szabad gondolkodás pedig összefügg. Jancsó öt perc után felismerhető, mint Fellini, Antonioni, Tarr. Öröm volt ezt az összegzést hallani.

Végül Vlasics a személyes élményeiről kérdezte Báront, aki boldogan válaszolt erre is: ő nem volt filmrendező, csak akkor, amikor forgatott, de akkor is happening volt a munka során. Nagyvonalú, jó humorú ember volt, királyi eleganciával megáldva. Én se előtte, se utána nem láttam ilyen természetes módon 

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom heti tv erd tv

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:

Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs

 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Immár öt esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 

 >>>

Játék

Szenvedésekkel teli, regényes élet, világhír. Utánozhatatlan hang és örök dallamok. Játékunkban Edit Piafra emlékezünk és a helyes megfejtések beküldői között Michelle Marly: Edith Piaf és a szerelem dala c. könyvét sorsoljuk ki.

 >>>

Érd most

az Autodoc Club weboldalán