A Rádió Bézs elsősorban a Nőkért szól. Éppen ezért a férfiak is hallgatják. A felnőtt, érett, érző és gondolkodó nőkért. Aki a Bézst hallgatja, igényes, szép zenére és higgadt, okos szóra számíthat. A Rádió Bézs online rádió, napi 24 órában szól! A Rádió BÉZS a finom lágy hangok vonala! Sok szép muzsika, értelmes emberek! Higgadt és mégis szenvedélyes  >>>

Rádióbézs

az ENSZ főtitkár üzenete

Az ENSZ főtitkár üzenete: 

António Gutterres

Több jogot a nőknek és a lányoknak!

A nők jogai emberi jogok. Mégis az olyan nehéz időkben, amikor a világunk egyre kiszámíthatatlanabb és zűrzavarosabb, a nők és lányok jogai csökkennek, korlátozottabbá válnak, és akár meg is szűnhetnek. A nők és lányok helyzetének javítása az egyetlen módja annak, hogy megvédjük jogaikat és biztosítsuk számukra, hogy a legtöbbet hozzák ki magukból.

A nőkkel és lányokkal szemben mutatott még nagyobb megkülönböztetéshez vezet, hogy a férfiak és nők közötti, a történelem során kialakult hatalmi egyenlőtlenségeket súlyosbítják a társadalmak és országok közötti növekvő egyenlőtlenségek. A hagyományokkal, a kulturális értékekkel és a vallással való visszaélés pedig világszerte csorbítja a nők jogait, megalapozza a szexizmust, és védelmezi a nőgyűlölő szokásokat.

Tovább csökkennek a nők jogai, amelyek eddig sem voltak egyenlők soha, egy földrészen sem a férfiak jogaival. Megkérdőjeleződött a nők joga a saját testük felett is. A nők rendszeres megfélemlítésnek és zaklatásnak vannak kitéve mind az online felületeken, mind a való életben. A legrosszabb eset az, amikor a szélsőségesek és a terroristák a nők és lányok alávetésére építik fel ideológiájukat, továbbá szexuális és nemi alapú erőszaknak teszik ki, valamint kényszerházasságra vagy rabszolgaságba kényszerítik őket.

A vezető beosztásokat illető néhány előrelépés ellenére a legtöbb vezető posztot még mindig férfiak töltik be, a nemek közötti gazdasági egyenlőtlenség pedig a régimódi felfogásoknak és a hímsovinizmusnak köszönhetően tovább szélesedik. Ezen, az élet minden területén a nők helyzetének javításával kell változtatnunk, hogy vegyék figyelembe véleményüket, és irányíthassák saját életüket, valamint közös világunk jövőjét is.

A nők és lányok jogainak megtagadása nem csak önmagában helytelen, hanem annak komoly társadalmi és gazdasági következményei vannak, amelyek mindannyiunkat hátráltatnak. A nemek közötti egyenlőségnek olyan fontos hatása van, amely nélkülözhetetlen a megfelelően működő közösségekben, társadalmakban és gazdaságokban.

A nők oktatáshoz és egészségügyi ellátáshoz való hozzáférése jótékony hatással van a családjaik és közösségeik számára, amely a jövő nemzedékeire is kihatással lesz. Minden iskolában töltött év, akár 25 százalékkal is növelheti egy lány jövőbeli keresetét.

A nők teljes részvétele a munkaerőpiacon nem csak lehetőségeket teremt, hanem növekedést is generál. A munkavállalás terén is létező nemek közötti szakadék megszüntetésével 12 billió USD-vel növekedhetne a világ GDP-je 2025-ig. A közintézményekben pedig a nők magasabb aránya hozzájárul a megfelelőbb képviseletükhöz, növeli a fejlesztéseket, javítja a döntéshozatalt és jótékony hatással van az egész társadalomra.

A 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszernek központi célja a nemek közötti egyenlőség elérése. Ezt a globális tervet a világ összes országának vezetője fogadta el, hogy megoldják az előttünk álló kihívásokat. Az ötödik fenntartható fejlődési cél külön felhív a nemek közötti egyenlőség megvalósítására, valamint a nők és lányok helyzetének előmozdítására, amely nélkül a 17 fenntartható fejlődési cél sem érhető el.

Elkötelezett vagyok az iránt, hogy növeljük a nők részvételét a békével és biztonsággal kapcsolatos munkánkban. A női tárgyalók nagyobb eséllyel érik el a fenntartható békét, a női békefenntartók pedig csökkentik a szexuális visszaélés és kizsákmányolás kockázatát.

Az ENSZ-en belül elkészítek egy olyan munkatervet, amely egyértelmű, határozott célokkal segíti, hogy az egész rendszeren belül elérjük a nemek egyenlőségét, így a szervezetünk igazán azokat az embereket képviselheti, akiket szolgálunk. Mivel az eddigi célok nem valósultak meg, ezért most el kell mozdulnunk az ambíciótól a cselekvés irányába.

Az idei nemzetközi nőnapon kötelezzük el magunkat amellett, hogy mindent megteszünk a berögződött előítéletek felszámolásáért, az elkötelezettség és fellépés támogatásáért, a nemek közötti egyenlőség elősegítéséért, valamint a nők helyzetének javításáért.

nem csak a NŐkért

Díjakat kaptak a Rádió Bézs munkatársai a Szóvivők Bálján

A szóvivők a média területén számtalan esetben kifejezték elismerésüket egy- egy kolléga teljesítményéért, vagy szerkesztőség munkájáért. Az idén első alkalommal kerül sor Életmű Díj átadására.

A Magyarországi Szóvivők Országos Egyesülete ÉLETMŰ DÍJAT adományozott Fodor Jánosnak, több évtizedes kiegyensúlyozott és hiteles újságírói tevékenységéért, valamint a Rádió Bézs életre hívásáért és kitartó, fáradhatatlan működtetéséért!

A Szóvivők Egyesülete ötödik éve adja át a „Szóvivők Média Díját” . Az idén  ezt SZABÓ GABI – Mici- a Rádió Bézs szerkesztő műsorvezetője kapta. 

 >>>

bézs ajánló

Nő Ügy

Elolvastam Havas Kriszta kollégám bejegyzését az egyik közösségi oldalon - lsd. alább -, s feltettem magamnak a kérdést, miért nem mi szóltunk - akár először! - arról, hogy ez így nem megy! A Rádió Bézs elvégre a nőkért szól! Értünk szól, férfiakról is persze, meg arról, hogyan kéne tisztességesen élni, alkotni, dolgozni. Szóval, mi, akik nem akarunk direkt, ha úgy tetszik pártpolitikával foglalkozni, hallgathatunk- e, ha égbe kiáltó disznóságokat tapasztalunk? Mi a dolga annak a rádiónak, amelyik nem akar dagonyázni az ellentétek sarában, ami értékek mentén próbál szólni?

Dönteni kell - lehet, hogy már kellett volna! -, hogy milyen utat járjon a Bézs? Emelje e hangját, amikor valós (vagy vélt) aljassággal találkozik? Kiabáljon- e, s ha igen hogyan, amikor az „urak” elképesztő gátlástalansággal és arroganciával, a mi nevünkben járnak el? Mikor, miért és hogyan kell szólnunk?

A Rádió Bézs majdnem két és fél éve távol tartja magát a napi politikai harcoktól. Még híreket sem mondtunk, s azt hirdetjük, együtt kell élnünk! Nem a különbözőséget kell keresnünk, hanem azt, ami összeköt! Ami közös, ami érték.

Nem felrúgva eredeti vállalásunkat, hogy tudniillik a Rádió Bézs műsorait a jövőben sem /r/ontja el a politika, a harc, a gyűlölködés, azért tudja a hallgató: szelíden, de határozottan elutasítjuk az aljasságot, a lopást, a hazugságot, a gyűlölet keltést!          

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble

az ENSZ főtitkár üzenete

Az ENSZ főtitkár üzenete: 

António Gutterres

Több jogot a nőknek és a lányoknak!

A nők jogai emberi jogok. Mégis az olyan nehéz időkben, amikor a világunk egyre kiszámíthatatlanabb és zűrzavarosabb, a nők és lányok jogai csökkennek, korlátozottabbá válnak, és akár meg is szűnhetnek. A nők és lányok helyzetének javítása az egyetlen módja annak, hogy megvédjük jogaikat és biztosítsuk számukra, hogy a legtöbbet hozzák ki magukból.

 >>>
Élő
adás

Játék

Hallgasson minket és nyerjen!

 

Kell egy kis melegség

Sál, poncsó és pulóver- minden divat, ami kötött. Válaszoljon kérdéseinkre és nyerjen fonalat az idei ősz kedvenceihez.

 >>>