A Rádió Bézs elsősorban a Nőkért szól. Éppen ezért a férfiak is hallgatják. A felnőtt, érett, érző és gondolkodó nőkért. Aki a Bézst hallgatja, igényes, szép zenére és higgadt, okos szóra számíthat. A Rádió Bézs online rádió, napi 24 órában szól! A Rádió BÉZS a finom lágy hangok vonala! Sok szép muzsika, értelmes emberek! Higgadt és mégis szenvedélyes  >>>

Rádióbézs

Olvasnivaló

Apró írások, fontos és kevésbé fontos ügyek, gondolatok.
Jegyzetek és szösszenetek.
Munkatársainktól. 

Grafológia
(Faragó Judit)

Grafológus vendégem lesz, de az alábbiakat a világért sem mondanám neki. Ezért a háta mögött mesélem el első találkozásomat a grafológiával.

Nemhogy tudomány nem volt, de mégcsak kétes mesterkedés sem. Sűrű homály fedte.

Amikor a Váci utca és a Régiposta utca sarkán egy földszintes épület állt, volt benne egy Napoletana névre hallgató étterem. Az első olasz Pesten, a neve biztosan olasz volt. 

Divatos hely, de akkor két húszéves egyetemista még gond nélkül beülhetett, nem szorult az akkor még nem létező romkocsmákba,-ra. Azt hiszem, limonádéztunk. Óraközi szünetben szaladtunk ki a Bölcsészkarról, ami még a rendes helyén, azaz a Pesti Barnabás utcában volt. Jegyzeteket rendezgettünk, ebben mindketten mesterek voltunk – gyorsan, olvashatóan és lényegretörően rögzítettük az előadásokon hallottakat.

Egy idősebb úr engedélyt kért mellénktelepedni. Nem örültünk, de kapott. Elegáns szürke öltönyt, mellényt és nyakkendőt viselt, kövérkés volt, kopasz és joviális. Minimum a jóindulatú nagybácsi-fazon. Jó szövege volt és a jegyzetek sem merültek feledésbe, csak szerepet váltottak. Hogy kérte-e vagy csak elvette, már nem tudom, de azonnal heves íráselemzésbe fogott a kéziratainkon. Szemünk-szánk elállt a csodálkozástól. Részemről némi rosszallástól is. Tolakodónak tartottam. A csodálkozást lassan döbbenet váltotta fel. Már nem emlékszem, hogy miket mondott, de hogy sok találata volt, az biztos. Élettapasztalatunk nulla, pszichológiai ismeretünk sem sokkal több. Azt már mai eszemmel mondom: nem véletlenül felejtettem el, miket mondott. Nagyon ütős lehetett. Valószínűleg kissé szégyelltem is, hogy bedőlök egy ilyen minimum gyanús mutatványnak. Mindenesetre azóta is különös gondot fordítok a kézírásomra és féltem is. Nem kevés idő telt el, tudom, hogy mivé fejlődött a grafológia. Nagyívben kerülöm a helyeket, ahol kézírást kérnek, bizalmas, személyes adatnak tekintem. Másképpen is átértékelődött a kézírás: kiveszőben van. Az a régi jelenet ma már nem játszódhatna le: az egyetemisták laptopon jegyzetelnek. Nem egyszer csodáltam finom kézmozgásukat, ahogy tíz ujjuk puhán, halkan repdes a billentyűkön. Amerikában már vannak iskolák, ahol nem is tanítanak kézzel írni. Mi lesz veled grafológia? Majd megkérdezem Agárdi Tamástól, a szakma legismertebb magyar képviselőjétől, aki húsz évesen szerintem szóról szóra azt gondolta erről, amit én. 

Kovalik Márta díj

A Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, azért, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember s tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

Az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója.

A díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

A június 28-i díjátadón  Bornai Tibor, Gábriel, Pleszkán Écska és Ratkóczi Huba duo és Wessely Ernő lépett fel.

 >>>

Fodor János: A tér

Minden értelemben.

Bevillan a Renault Espace, az első egyterű automobil reklámja, miszerint a luxushoz tér kell! De most – bár igaz –, nem erről akartam szólni. Egy másik térről, egy budapestiről szeretnék írni, beszélni, ahol egykor fák voltak, meg padok, meg zöld fű, meg szobor.

Emlékszem, oly sokszor baktattam át rajta, leszállván a kettes tujáról, s mindig éreztem valami bizsergetőt, valami méltóság teljeset, s valami feleslegesen, de fenségesen nagyot. A tér Duna felöli oldalán az Ország Háza. A Mienk. Az enyém, mint a tér.

Oda, csak kevesen jutottak be. Én igen, s akkor mintha éreztem volna fontosságomat, mentem át a téren, az országgyűlési könyvtárba, a csodába bele.  A csendbe. A tudományosba. A parlamentbe. Emlékszem a nagy, Dunára néző ablakokra, a várra. Az enyémek voltak. Mind. A fű, a villamos, a tér, az épület, az illat, a könyvek, a hatalmas asztalok, a szépséges asztali lámpák, a vár felett a napkorong.  Minden. Otthon itthon voltam. Az enyém is volt, oly természetességgel, mint a tér. A Kossuth tér.

A téren jó ideje már vizes árok és kő. Nem érzem a levágott fű szagát, az árnyékot, a csendet, a méltóságot, az enyém érzést.

A tér, tér most is. Levegős. Tágas. Fontos. Beton tér, arcfelismerő kamerák. Nem is tér tán már. Inkább mező. Harcmező.  Ide már nem pihenni, sétálni, átmenni járnak a népek, hanem tüntetni, az okos telefonnal világítani, erőt demonstrálni, színpadról szónokolni, lentről gyenge előadásokat nézni és hallgatni, létszám rekordokat dönteni és boldogtalanul boldognak lenni akarnak a népek. És érezni azt, hogy nincsenek egyedül.

Mi és ők, ugyanazt akarják. Érezni, hogy nincsenek egyedül. Nincsenek egyedül a téren és a térben. A politikai erő-térben.

Olyan szomorú. Mi és ti. Nincs fű illat és béke, és már nem járok abba a könyvtárba sem, pedig az enyém. is.

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble

Ebek

Bézs 2018.06.13.

Klip

Nézem az oroszországi futball-vébé klipjét. Engem minden érdekel. Ez is. Jó zene, nem különben jó énekesek, táncosok, feketék, fehérek, tarkák, még a világsztár filmszínészt is felismerem egy villanásnyi jelenetben.

Aztán kiderül, miért volt hír ez a klip az egyik legnagyobb portálon. Hát mert nálunk forgatták. Dagad a kebel a nemzeti büszkeségtől. Az értő sorolja a helyszíneket: lepukkant panel-ház, a nagycsarnok, a Madách tér, a K-híd. Ebből csak a K-híd volt felismerhető, amiről az első pillanatban fogalmam sem volt, hogy hol van. A többiről viszont rengeteg fogalmam van, de nem ismertem fel.  A kolléga azonnal szakszerű magyarázatot fűzött hozzá. Nem azt az immár evidenciát, hogy nálunk nagyon megéri a külföldieknek forgatni, mert kedvező anyagi, tárgyi, technikai és nem utolsó sorban szakemberi feltételei vannak. A kolléga – nem nélkülözve némi bánatos iróniát – azt mondja, hogy nálunk találtak az oroszországinak megfelelő helyszíneket.

Na most viszont felhorgad a nemzeti büszkeségem. A gyönyörűséges. vörös- téglás, art deco Madách téri épületek és az átjáró egy lankasztó, füstös börtönépületté van „stilizálva”, a nagycsarnokról persze nem látszik, hogy egy színpompás  élelmiszerpiac egy remek szecessziós házban, hanem egy szürke, ablaka a magasban, dísztelen, kihalt iparcsarnok. Sok munka, operatőri, világosítói lelemény van ebben az elcsúfításban. Azt hiszem, egyedül a panellel nem volt különösebb gond, bár a pasztell színek alapján egy felújított házról lehet szó, lepukkasztása simán ment.

És akkor a K-híd. Gyönyörű, napsütötte felvétel, a sűrű és érdekes rácsszerkezet príma kontrasztban a kék éggel. Nem véletlenül tömörítették ide az összes előadót önfeledt előadás közben. Töredelmesen bevallom, ki kellett gugliznom a K-hidat, ami nem más, mint az Óbudát az Óbudai szigettel, most már a Szigettel összekötő híd. Ez volt az egyetlen helyszín, amit nem tudtak vagy nem akartak, vagy ami nem hagyta magát hozzácsúfítani a többihez. Talán a klipkészítők is buliztak itt. E helyen akarták meggyőzni a nézőket, hogy mindennek ellenére jól fogják magukat érezni az oroszországi vébén. Mellesleg ezen a hídon forgatták Jovanotti, a világhírú sztár „Mi fido di te” című dalának a klipjét. A szerzőhöz és művéhez nincs szerencsém, de beletrafáltam: ezek buliztak itt.

 

 >>>
Élő
adás


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Három esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 >>>


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Három esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 >>>