A Rádió Bézs elsősorban a Nőkért szól. Éppen ezért a férfiak is hallgatják. A felnőtt, érett, érző és gondolkodó nőkért. Aki a Bézst hallgatja, igényes, szép zenére és higgadt, okos szóra számíthat. A Rádió Bézs online rádió, napi 24 órában szól! A Rádió BÉZS a finom lágy hangok vonala! Sok szép muzsika, értelmes emberek! Higgadt és mégis szenvedélyes  >>>

Rádióbézs

műsorelőzetes

 

Köszönet!

Nem csak azoknak, akik hallgatják a Bézst! Azoknak is akik  támogatják!

Kérjük támogassa a Rádió Bézs működését.

Bankszámlaszám: 11742001-20057073

Számlatulajdonos: Szociális Innováció Alapítvány
Adószámunk: 18157327-2-41


Elkészült!

Töltse le IOs és Android alkalmazásainkat a telefonjára és hallgassa adásunkat bárhol, bármikor!

Február 4 - 10
 
 

Frank Iván és Szerényi Gábor: Lila tinta - Színes percek Örkény szellemében
Hétfőn 10.00-12.00, ismétlés kedd 00.00- 02.00

 A műsor címe: Lila tinta. Alcíme: Színes percek Örkény szellemében. Ezt most azért fontos így leírni, mert csak így érhető meg, miért vállalunk be a hallgatóinknak talán teljesen szokatlan, esetleg ijesztő, megdöbbentő beszélgetést is ezen a hétfő délelőttön. Ráadásul olyan thrash metál zenével, ami ezen az adón még soha nem volt hallható. 11-től ugyanis vendégünk Gróf Hörcher László festőművész, zenész, botrányhős, aki néhány hete már járt nálunk, de tőle nem szokatlan módon azt az adást tulajdonképpen megtorpedózta. Hogy most mi lesz? Ki tudja.

10-től viszont még szolidan toljuk. Vendégünk Tarnóczai Éva író, újságíró, aki szenior sportolóként nem egyszer szerzett már dicsőséget Magyarországnak, és aki a Magyar Atlétikai Szövetség Szenior Bizottsága elnökségi tagjaként szervezője és motorja volt az 2018-as Szenior Atlétikai Díjkiosztó Ünnepségnek. Telefonon velünk lesz Lóki Tamásné, Marika néni, a 83 éves szenior sportoló, akit mos is szinte minden nap ott edz a futópályán.

Varjú Tamás: Katarzis
Hétfőn 12.00-13.00, ismétlés hétfő 23.00-24.00, kedd 09.00.-10.00 és szombat 12.00-13.00

Folytatódik a zenei ritkaságok , különleges művészi találkozások válogatása. A kicsi, a nagy… És most nem az Arthur, hanem olyan csodálatos szerzemények lesznek a rádióban a vokális jazz világából, amelyek mindegyikének címében ott szerepel valami iciri-piciri vagy éppen nagyon nagy. Három kis szó, egy kis gyengédség, egy pici szálloda, egy kislány, egy kis szomorúság, egy pici holdfény, de szó lesz itt még a nagy időkről és a még nagyobb szerelemről is. Zseniális előadók, fantasztikus felvételek, régi nagy dalok, mai feldolgozások, nem érdemes kihagyni! Tartsanak velem és a katarzisaimmal ezúttal is!
( A 2018.10.15-i adás ismétlése )  

Fodor János, Grosschmid Péter, Mohácsi Miklós, Rékai Gábor: Retro
Hétfőn 13.00-15.00, ismétlés kedd 02.00-04.00, péntek 03.00-05.00 és vasárnap 16.00-18.00

Tegnapelötti újságcím: Ahol több a szobor, mint a nyilvános vécé. A mai műsor a mondat első felével foglalkozik, a szobrokkal hajdanán és kicsit manapság. Kinek mi jut eszébe: évtizede únt vagy épp nagyhatású szobrok, emlékművek felidézésekor, külföldi élmények vagy márványba stb. merevített valahai hús-vér emberek, a szobrok sorsa a beolvasztástól a szoborparkig és tovább, az eredetiség és a másolat viszonya és értéke, netán igaz-e, hogy - kissé változtatva az eredeti bon-mot - "a szobrok kőbezárt zeneművek"?

Kerényi Péter: Szabad egy fordulóra?
Hétfőn 16.00-18.00, ismétlés csütörtök 02.00-04.00

Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Mennyi volt Magyarországon a valaha miért legalacsonyabb hőmérséklet? Amikor ezt mérték, vajon volt-e már New Yorkban műjégpálya? Mikor közöltek először heti időjárás jelentést? Vajon lehet-e szabadalmi védelmet kérni egy barackfának?  Mikor állították ki a világon az első csekket? Ki volt Simon Böske? Mit talált 1923-ban Howard Carter? Nyalhatott- e postabélyeget a borítékjára például Kossuth Lajos?  Miért hozott Őszentsége I.Gergely pápai dekrétumot a tüsszentés kapcsán?

Két megszólalás között ezúttal is változatos zenei étlapot kínálunk. Hallhatjuk Elton Johnt, Mary Hopkint, Shakin’Stevenst ,Nat King Cole-t, Maria Callast és a Take That muzsikáját,  csakúgy, mint Soós Imrét, Hobót, Rajz Jánost, Peterdi Pált és Szepesi Györgyöt, vagy az LGT-t. És ez még csak az előzetes…                                     .

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel. Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs alkalmazásain is, akár telefonjukon menet közben, vagy bármikor, amikor idejük engedi egy klikkel az archívumból online. Ha úgy gondolják, hogy mondandóm nem elég szórakoztató, bátran kapcsoljanak a Bézs2-re, ott többnyire csak zene van.

Hullan Zsuzsa: Anyám lánya-lányom anyja
Hétfőn 19.00-20.00, ismétlés kedd 08.00-09.00 és vasárnap 13.00-14.00

Okos, tehetséges, érzékeny. Egy időben jártunk a Színművészeti Főiskolára, egy ideje egy faluban lakunk. A többiről hétfő este hétkor beszélgetünk Telihay Péterrel. Üljenek le mellénk!   

Rékai Gábor: Mozaik
Kedden 10.00-12.00, ismétlés

Beszélgetések nem szokványos kultúraszeletekről: az eredeti és a hamis, rajzok értéke és művészi értékelése, kallódó kincsek és jövedelmező hamisítványok (Marsó Diána - Arte Galéria) továbbá a "hagyományos" irodalmi kánon íróinak és műveiknek tanítása a ma iskolába kerülő nemzedékeknek - pl. a paródia segítségével. (Sor(!)talanság - Ördög Ottó) 

M .Nagy Miklós: Davaj
Kedd 12.00-13.00, ismétlés csütörtök 23.00-24.00 és szombat 11.00-12.00

Az 1990-ben, huszonnyolc évesen autóbalesetben elhunyt Viktor Coj az orosz rockzene legnagyobb legendája – örök téma, hogy vajon milyen dalokat írna most, és mit szólna ahhoz a világhoz, amely a Szovjetunió szétesése után Oroszországban kialakult. Dalai számtalan feldolgozásban is tovább élnek, rejtélyes dalszövegeit elemzik, magyarázzák és korunknak szóló üzeneteket olvasnak ki belőlük, sokak szerint csak Viszockijéval lehet összehasonlítani művészetének erejét és hatását. A nyolcvanas évek mindent elborító orosz bánatát és az ebből a bánatból mégiscsak kisarjadó reményt valóban senki más nem fogalmazta meg olyan szívbe markolóan, mint ő, ez a koreai származású, szomorú hangú művész, aki nem akart mást – se lázadni, se csillogni, se sztárként élni –, csak a lehető legegyszerűbben elénekelni a dalait. A rajongói szerint „Coj zsiv”, azaz „Coj él”: ő nem halhatott meg, „csak kiment egy cigire”.

Serényi Péter: Petárda!
Kedden 13.00-14
.00, ismétlés szerda 04.00-05.00

Ígéretes tehetségű, sikeres gyorsúszóként kezdődött mintegy fél évszázada a sportpályafutása, azután még eredményesebb, világbajnoki ezüstérmes öttusázó lett... Császári Attila lesz kedden déli 1-től 2-ig a vendégem a Rádió Bézs Petárda c. műsorában, s várhatóan a fentiek részletezésével kezdődik majd a beszélgetésünk, amelynek lendülete - miként az egész életére jellemző volt - mitsem törik meg, mert jelentős hazai és nemzetközi karrierje évtizedeken keresztül ezer szállal kötődött továbbra is a sporthoz, legyen szó az egész magyar élsportot öltöztető adidas magyarországi irányításáról, vagy sportága különféle itthoni és külföldi vezető funkcióiról.

Szegvári Katalin:Ismerős hangok
Kedden 14.00-15.00, ismétlés kedd 23.00-24.00 és szombat  17.00-18.00

Mezei Máriára, egy csodálatos színésznőre emlékezünk Nemlaha Györggyel
Zenés és prózai művek is elhangzanak az művésznő előadásában.

Liszkai Ági:Szeretném ha szeretnének
Kedden 18.00-19.00, ismétlés csütörtök 22.00-23.00 és vasárnap 21.00-22.00

Beleszeretni valamibe – vagy valakibe – lehet lassan, szinte észrevétlenül, vagy „coup de foudre”, villámcsapásszerüen. Én ez utóbbit tapasztaltam meg a francia zenei műsorommal. Persze vonzott, ezért is vágtam bele – ideiglenesen. Aztán jött a szerelem, és nem tudtam elengedni. Élvezkedtem a nyelvben, a nyelv által megszépített zenében. De be kellett  látnom, hogy két olyan műsort csinálni, egy héten, ami minden pillanatomat leköti – szerelem ide vagy oda – hosszú távon nem működhet. El  kell engedni az egyiket. Elengedtem. Egy kicsit, Félig. Sőt félig sem. Mert gyász szakaszát élve, azt  gondoltam, hogy ez a holnapi/mai műsor – terápiás jelleggel – francia versekről fog  szólni. Persze francia zenével. Aztán, tudjuk az idő gyógyír mindenre és azért kéthetente még találkozunk..... Látják! Ilyen a szerelem! Egészen másról írok, mint amiről kéne. Szóval holnap/ma 18 órától francia költők ismert és kevésbé ismert verseit hallgathatják, magyarul.

Bánó András: Violinkulcs
Kedden 19.00-20.00, ismétlés csütörtök 05.00-06.00 és szombat 13.00-14.00     

Ki a tehetség, van-e korai vagy késői tehetség? Erről beszélgetek a Violinkulcsban Rolla János Kossuth díjas hegedűművésszel aki a Zeneakadémia í vezényelte „A Tehetség napja” elnevezésű rendezvényen a Zeneakadémián. Érdekelt, hogy véleménye szerint lehet-e még újait mondani egy sokak által agyoncsépeltnek tartott darabról, Mozart Kis éji zenéjéről, kíváncsi voltam, volt-e elegendő idő egy növendékzenekarnak  arra, hogy a koncert szólistájával Szatmári Zsolt klarinétművésszel megnyugtatóan próbáljanak, és az is érdekelt, hogyan tudják viszonylag kevés együttmuzsikálással megfelelő színvonalon előadni Csajkovszkij meglehetősen nehéz Vonósdszerenádját? Persze, ha csupa tehetség ül a növendékzenekarban…

B. Bíró Zoltán: Eklektika
Kedden 20.00-22.00, ismétlés szombat 22.00-24.00 és hétfő 02.00-04.00

Karinthy-gyűrűs magyar humorista. Szerintem ennyi pont elég.
De Maksa Zoltán nem meggyűrűzhető, igazából örvendezett amikor megkapta, de életében ő is adott gyűrűket, de ez most mellékes. Különleges pályafutás, különleges tehetség és vajon hogyan fért bele sűrű vicces gondolatai közé a mindig újabb, s újabb gondolat, nos ez itt a kérdés. Gyermekként Henry van Dyke szavait ízlelgette, aki azt mondotta volt, idézem: "Bármilyen tehetséged van, használd azt! Az erdő is nagyon csendes lenne, ha csak azok a madarak énekelnének benne, akik a legjobban tudnak énekelni." Ezért senki nem hibáztatható, hogy maksazolink a folyamatos gyakorolgatás közben egyre szebben énekelt. De ez sem menti fel az alól, hogy ezt minden egyes előadásán bebizonyíthassa. És ezt rendre meg is teszi, mi örvendezünk, vagy búsulunk, vagy nevetgélünk, szóval ilyenek történnek, szinte mindig úgy ahogy a művész úr elképzeli, hiszen kimondott szavaival hat ránk, és persze szerintem saját magára is. A Tisztelt Publikum pozitív visszacsatolásáról nem is beszélve. Remélem hallgatni fogjátok, őszinte üdvözletem addig is – bbz –

Bayer Ilona: Kultúr -  morzsák
Szerdán 13.00-14.00, csütörtök 08.00-09.00 és szombaton  15.00-16.00

Két jeles kolléganőm lesz a mai Kultúrmorzsák vendége. Szily Nóra, akit legtöbben tévés műsorokból és Koronczay Lilla, akit a Nők Lapjából ismerhetnek. Kevesen tudják, hogy mindkettejüknek van egy másik foglalkozása is, Nóra coach, Lilla mediátor. Duplán telitalálat tehát őket meghívni mai témánkhoz, ami nem más, mint a CIVIL KURÁZSI. Mit is jelent a szóösszetétel? Hivatalos értelmezés szerint békés eszközökkel való kiállást a demokratikus, humán értékekért. Kiállást mások igazságáért, mások javára való közbelépést, állampolgári bátorságot. Megnyilvánulhat a magán- és a közéletben egyaránt. A civil kurázsi a demokratikus politikai kultúra egyik eleme. Állampolgári bátorság. És mi minden még? Empátia, segítés, összefogás, önkéntesség.

Bácskai Juli:  Madame Récamier
Szerdán: 14.00-15.00, ismétlés csütörtök 07.00-08.00, szombaton 19.00-20.00 és hétfőn 06.00-07.00

Szia, szerdán a Budaőrsi Latinovits színház igazgatója, Berzsenyi Bellaagh Ádám lesz Madam Recamier vendége. Megtaláljuk-e a közös nyelvet? Ahány művész, annyiféle ember. Összehozható-e a sokféle művész egy jó előadás érdekében?

Nagy Daniella: Az utcán
Szerdán 18.00-19.00, ismétlés csütörtök 07.00-08.00

Történetek egyenesen a járdaszegélyről.Közeleg a Valentin-nap, a szerelmesek ünnepe. Ennek kapcsán kérdeztem az utca emberét, hogy ki ünnepli és ki nem? Ha igen, akkor hogyan? Egyáltalán mit gondolunk, mi egy boldog, tartós kapcsolat titka? Tartsanak velem és kiderül.
Sétáljunk együtt!   

Faragó Judit: Kalap
Csütörtök 10.00-12.00, ismétlés  péntek 00.00-02.00     

Egy merő boldogságban lesz része annak, aki holnap délelőtt velem tart. Attól tartok, biztosíthatom önöket arról, hogy egyelőre nem lesz világvége, megünnepelek két kiváló sportolót, egy nagyszerű találmány is beindította a fantáziámat. Jelentkezik a képzőművészeti rovat, most a kies Mezőszemere egy nagyszerű mesterével, és nem nélkülözzük pszichológusunkat sem, aki pillanatnyilag válogat a rengeteg hasznos téma közül.
Várja a hallgatót a Kalap és a szerkesztője, Faragó Judit

Szabó Gabi: Egy kávé Micivel
Csütörtökön 16.00-17.00,  ismétlés péntek 05.00-06.00

Egy jó kávéhoz mit szólnátok?

Van, hogy csak egy kávéra van időnk csak egy jó kávéra és van, hogy jó későn is kell még néhány, ha egy zenés, táncos mulatságra készülünk. Valentin nap környékén, a báli szezonban ez nem ritka, pláne ha tényleg táncos lesz az este és reggelig tart a mulatság. Na de a talpalávaló, a zene, a tánczene hogy és hol készül? Van arra recept, hogy egy tánczenekar 2019-ben hogyan és mitől lesz korszerű? Vannak trendek, vagy maradnak mindig a klasszikusok, az örök kedvencek? A Helikon együttes is azok közé tartozik, akik a bálok zenei repertoárját kívülről fújják …akarom mondani pengetik és dobolják…na jó játszák! Reith János a Helikon együttes vezetője ezúttal nem a doboknál ül majd és azt hiszem Kászonyi Lajos is félreteszi majd kicsit a basszusgitárt, de mesélnek! Azt ígérték, úgyhogy remélem többet megtudunk majd arról mi zajlik a háttérben, hogy készülnek, mekkora a repertoár, milyen legendák fűződnek a zenekar történélméhez, no és arra is kiváncsi vagyok ők mit gondolnak arról, „az élőzene miért őrzi meg a varázsát?”
Zenés  kávézás lesz, az biztos! Tartsatok velünk, kávézzunk együtt ismét!

Illés Györgyi és Csányi Zita: Mamik
Csütörtökön 17.00-18.00, ismétlés péntek 08.00-09.00 és szombat 21.00-22.00                                                                              

Egy mese, egy téma, egy vendég és a két mami: lllés Györgyi és Csányi Zita. Műsor a női energiákról, a szabadságról, a spiritualitásról. Humorral, mesékkel, anyai és nagymamai tapasztalatokkal. Az adás vendége Dr. Gulyás Tamás orvos, aki úgy tartja, hogy az egészséghez az út az egyensúlyon át vezet. Módszeréről, a Balanced Lifestyle (egyensúlyi életmód) és Balanced Life Medicine (egyensúlyi medicina) rendszeréről mesél majd.

Benda László: Amazóna
Csütörtökön 18.00-19.00, ismétlés hétfő 07.00-08.00 és szombat 18.0-19.00

Emberi történetek a világ „egzotikus“ tájairól a külpolitikai újságíró és utazó szemével.
Szoborrá dermedt személyek. Diktatúrák szobrai: a hatalom bábjai? S a demokráciák szobrai? A szobrok funkciója? Az újságíró idegenvezetőként mit lát(tat), mit akar megmutatni? Az útra felkészülni, elkészülni, elindulni; úton lenni és úttörőnek lenni. A külföld “ott” belföld; ami látható, az az újságíró szemszögéből és az idegenvezető szemszögéből hogy látható?
Arcok és harcok a politika és társadalom színpadán.
Benda László külpolitikai újságírónak minderről az jut eszébe....
Aki hallgatja: Vályi Gábor, s a hallgatók.

Falussy Orsolya Mira: Luft
Csütörtök 19.00-20.00, ismétlés péntek 06.00-07.00

Fajgerné Dudás Andrea a hazai kortárs művészet egyik legnagyobb ikonja, a performanszművészet egyik legmarkánsabb, egyéni hangú képviselője egyik  akinek nevét a művészeti piacon is a legnagyobbak között jegyzik.

Festőművész, aki rendszeresen csinál performanszokat és eat-art akciókat is. Szándékosan nőművészként definiálja magát, aki a nők társadalomban betöltött szerepét saját személyes tapasztalatain keresztül vizsgálja. Művészi identitásának alakulásában meghatározó szerepet töltenek be a művészettörténet jelentős, ám az adott kor uralkodó narratívájának perifériáira szorult nőművészei - festményein gyakran idéz, illetve sajátít ki elemeket ezen alkotók műveiből. Performanszai, akciói a női test, valamint saját teste tematikájából indulnak ki, időnként provokatív közvetlenséggel társulnak, és építenek a közönség részvételére is. A  nemi szerepek reprezentációjával való foglalkozás ezen belül is a nők female szempontú bemutatása jellemzi. A female kategória mentén  a nőiséget hangsúlyozza a női testet nyers valójában ábrázolja. Sok esetben olyan testrészeket, illetve azok olyan aspektusait tematizálja, amelyek a férfiszempontú társadalomban tabunak számítanak, emellett a hagyományos női szerepeket, feladatköröket karikírozza munkáiban.

A Luft vendége: Fajgerné Dudás Andrea festőművész, performer

Vályi Gábor: Háromszög
Csütörtök 20.00-22.00, ismétlés szombat 02.00-04.00

Háromszög - FELNŐTTEKRŐL, FELNŐTTEKNEK

A valóság, a képzelet és a fantázia a Háromszög határai.
A Háromszögben: Szenvedélyes szenvedés
A Háromszög kérdése: Ki az úr a házban?

Beszélgetőtárs: Török Beatrix, Hirth Ildikó, Gellén Kata
Az alkoholizmus betegség. Ez tény? Bemutatkozó vélemény. Az ember közvetlen vagy közvetett áldozata az alkoholnak.(?) Honnan indul, hogy valaki valamelyik áldozati csoportba kerül? Blokkolja és hogyan a jelent? Családi generációs blokk. Hova vezethető vissza? Közvetlenül vagy közvetve tudunk-e változatatni, vagy épp segíteni hatekonyabban?

 

Ne csak hallgasson minket, mondja el a véleményét is! Beszélgessünk!  Írjon nekem, vagy telefonáljon! Fontos, hogy megismerjem az Ön gondolatait, de az is fontos, hogy ha szeretné, megőrizhesse anonimitását.
Kedves Hallgató! Kerüljön beljebb! Mondja el vagy írja meg a véleményét  a műsorban Messengeren vagy Viberen!
Írja meg véleményét emailben: valyi.gabor.radio.bezs@gmail.com

Papp Helga és Szalga Bogi: LáPirítós
Péntek  10.00-12.00, ismétlés hétfő 0.00-02.00

Az élet nagy dolgairól női szemmel, könnyedén, sok humorral…

Régen ott volt a fonó, meg a brigád, ma már gyakran csak online léteznek. Ön tagja valamilyen közösségnek? És van köztük olyan, ami kifejezetten női közösség? Miért van szükségünk mások támogatására, társaságára? Tényleg egységben az erő? És, ha ennyire vágyunk rá, miért kapunk mégis olyan könnyen és gyakran hajba? Hogyan lehet harmonikus és hisztimentes egy csajos kör? Milyen ügyek kötnek össze minket, és melyek azok, amik inkább elválasztanak nőtársainktól?
Alkosson velünk közösséget!
Vendég: Kucsinka Gabriella

Hirth Ildikó: Schnitt
Pénteken 14.00. 15.00, ismétlés  hétfő 05.00-06.00

A "Snitt"-ben párkapcsolati témákat boncolgatunk. Beszélgetünk a szerelemről, a szerető viszonyról, a hűségről, a megcsalásról. Mindezt tesszük egyrészt egy frissen bemutatott magyar vígjáték kapcsán. Dobó Kata első filmje, a Kölcsönlakás szórakoztató formában mutatja meg a helyzet adta zűrzavart.
Az 1983-as, szintén magyar alkotás, a "Szeretők" pedig az e heti klasszikus ajánlatom.
A műsor vendége Gellén Kata, akit kaszkadőrként és akció rendezőként ismernek, azonban most, mint pszichoterapeuta /életének másik, jelentős területe/ beszél efféle tapasztalatairól.

Brüll Zsófia: Ajánlom
Pénteken 15.00-16.00, ismétlés szombat 08.00- 09.00

Haverok, Buli Bon-Bon….    Erről a musicalről is beszélgetünk a programajánlatok mellett  Szolnoki Péter zenésszel, zeneszerzővel és kollégámmal  Duba Gábor íróval, dalszövegíróval az Ajánlom mai műsorában.
Ajánlom magunkat, kattintsanak ránk!

dr.Tóth Zoltán: Mit főzzek? Válasszon!
Pénteken 13.00-14.00, ismétlés szombat 07.00-08.00

Három szombaton azért kell dolgozni, hogy 2019-ben 6 hosszú hétvége legyen azok számára, akik „hivatali munkarendben” dolgoznak. Az állami, kormányzati, önkormányzati szervek dolgozóinak a legkedvezőbb ez a munkaidő átcsoportosítás. A legkedvezőbb a politikusoknak, ... miért? Aki nem tudja, annak már minden mindegy! Három szombaton kell dolgozni – aug. 10-én, dec. 7-én és 14-én azoknak akik hivatali munkarendben dolgoznak, cserébe kapnak 4 háromnapos, 1 négynapos és 1 6 hatnapos munkaszünetet. Miközben a pontos dátumokat hallgatjuk közben olyan recepteket kaphatnak a Rádió Bézs hallgatói, amelyek a többnapos ünnepre is kitartanak. Az alkalomhoz illő zenéket hallgathatunk: Hollós Ilona, Travolta, Csákányi Eszter- Bajor Imre, Oláh Ibolya, PZM énekel.

Kovalik Márta díj

A Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, azért, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember s tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

Az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója.

A díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

A június 28-i díjátadón  Bornai Tibor, Gábriel, Pleszkán Écska és Ratkóczi Huba duo és Wessely Ernő lépett fel.

 >>>

Iván

Az utolsó időszakban, szinte minden nap, kéretlenül megjelent. Bejött a szobámba. Bekúszott a számítógépembe. Ott voltak a sorai az orrom előtti monitoromon. Betuszkolta magát és a gondolatait az agyamba.

2013. hatodik hó, huszonkettedike.

„Reggel

Csak azért írok most ide, mert figyelem az agydaganatomat. Hogy egyáltalán meddig vagyok képes gondolkodni. Leírni szavakat. Az egyik jel éppen az volt, hogy észrevettem: félreütök a gépen.
Egy hete jöttem be a kórházba. Előtte a Moszkva téren majdnem elütött a villamos. Talán jobban jártam volna. Nem vagyok gazdagabb attól, hogy hirtelen lett agy-, vese- és tüdődaganatom. Bár nem mondom, hogy érdektelen bátorságpróba innen fölállni. Ha csak két lépés erejéig is.
Az első: elbúcsúzik, a második: rendbe tenni, amit még lehet és érdemes.

Valamiért a szemétszállítók nem érzik át, hogy egy kórházban az emberek nem bánnák, ha egy rettenetesen meleg éjszaka után egy egészen picit aludhatnának. Hajnalban, mint rendesen, csörömpöltek, ordítoztak, hangosan tréfálkoztak.
Lementem a kertbe. Èppen jött két hullaszállító. Az egyik fölöttébb gyaloggaloppos volt. Jól becsúsztatták - helyesen: bebaszták - a koporsót a kocsiba, aztán az egyik ledobta a gumikesztyűjét a földre.
- Na, akkor a gyerekosztályra! - mondta a másiknak, aki sofőrként is szolgál.”

Aztán, felfoghatatlan szenvedések, s 2015. január 14-én meghal Andrassew Iván.

Négy éve már. 62 évet élt. Aki nem tudná, ő egy író, költő, újságíró, polgári aktivista volt. Persze leginkább azt kéne mondanom, hogy jó ember volt. Bátor ember volt, demokrata volt. És azt, hogy nagyon hiányzik.

Mert olyan ember volt, aki nem alkudott. Akinek minden írása, publicisztikája egy kiáltás volt. Nem tudott, és nem akart semmilyen mutyiban, semmilyen háttéralkuban részt venni. Írni akart és harcolni – egy tisztességesebb életért.

Pályának utolsó húsz éve kiemelkedő internetes aktivitása révén különösen jól dokumentált. 

Szeretném önt arra kérni, számítógépének billentyűzetén pötyögje be a nevét. Andrassew Iván. A mint András, N mint Nándor, D mint…..Keressen rá a világhálón! Olvassa el mit írt. A verseit, a könyveit, a cikkeit, a naplóját. Mindent! Nem azért, mert megérdemli, hanem azért, mert fontos dolgokról szólt. Rólunk.

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:
Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Három esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 >>>

Játék

Hallgasson minket és nyerjen!

Hideg, hó - kell a meleg sapka, sál! Saját kezűleg az igazi, mi adjuk hozzá a fonalat.

Válaszoljon helyesen játékunk kérdéseire és 3 kisorsolt nyertesünknek egy-egy garnitúrára való fonalat küldünk.

 

 >>>