A Rádió Bézs elsősorban a Nőkért szól. Éppen ezért a férfiak is hallgatják. A felnőtt, érett, érző és gondolkodó nőkért. Aki a Bézst hallgatja, igényes, szép zenére és higgadt, okos szóra számíthat. A Rádió Bézs online rádió, napi 24 órában szól! A Rádió BÉZS a finom lágy hangok vonala! Sok szép muzsika, értelmes emberek! Higgadt és mégis szenvedélyes  >>>

Rádióbézs

műsorelőzetes

 

Köszönet!

Nem csak azoknak, akik hallgatják a Bézst! Azoknak is akik  támogatják!

Kérjük adója egy százalékával járuljon hozzá a SZIA alapítvány és ezáltal a Rádió Bézs működéséhez: 

Adószámunk: 18157327-2-41

 

 

Elkészült!

Töltse le IOs és Android alkalmazásainkat a telefonjára és hallgassa adásunkat bárhol, bármikor!

 

2018 június 18 - 24

 

Frank Iván és Szerényi Gábor: Lila tinta - Színes percek Örkény szellemében
Hétfőn 10.00-12.00, ismétlés kedd 00.00- 02.00

10.00-től Szabó Simon színművész, rendezővel beszélgetünk, akit eléggé beskatulyáztak egy meglehetősen suttyó, agresszív csávó szerepkörébe, pedig ő igazából egy galamblelkű, szelíd, ember, aki imádja a családját és a hívatását. Majd megkérdezzük tőle, hogy fér össze benne ez a kétféle karakter.
11-től a téma a hazai őszinte, kőkemény rock. Ha volna két életem, Kívánj igazi ünnepet, Szállj, szállj, szállj fel magasra… Ugye emlékszel? Igen, a Piramis együttesről van szó. Egy régi és egy új zenésszel beszélgetünk majd: Nyemcsók János, Csokival, aki Révész Sanyi helyét foglalja el most a bandában, és Gallai Péterrel, aki már a hetvenes években is uralta a billentyűket.
( A 2018.02.19-i adás ismétlése 

Varjú Tamás: Katarzis
Hétfőn 12.00-13.00, ismétlés hétfő 23.00-24.00, kedd 07.00-08.00 és szombat 12.00-13.00

Folytatódik a zenei ritkaságok, különleges művészi találkozások válogatása.  Kinek nincsenek álmai? Melyikünk nem álmodozott már? Az álom a meghatározás szerint képek, gondolatok, hangok és érzelmek összessége. Hát éppen ezek lesznek most, álom és álmodozás inspirálta csodálatos zenék a vokális jazz történelméből. Álomszerű dallamok, álmodozó szövegek és olyan előadások, mint az álom. Mélyedjünk el együtt ezekben  a fantasztikus dalokban, amelyek többsége érdekes módon a legnehezebb időszakban, a harmincas-negyvenes évek fordulóján íródott. És talán kitartanak még két adásig is a varázslatok. Tartsanak velem és a katarzisaimmal ezúttal is!

Fodor-Mohácsi-Rékai-Varjú: Retro
Hétfőn 13.00-15.00, ismétlés kedd 03.00-05.00, péntek 03.00-05.00 és vasárnap 16.00-18.00

Folytatódik a megszokott nosztalgikus beszélgetés két úrral, akik hivatásként művelték-művelik az ismeretterjesztést, szórakoztatást- és „Miki bácsi” is mindig beleszól a keverőpult mellől. Nem lehet elszakadni még az iskolától, bár kitört a vakáció. Vége az iskolának, egy időre. Így aztán maradunk és a végnél.  Pontosabban annál, hogy minden véget ér egyszer, a kérdés, hogy hogyan. És mi? Projektek, szerelmek, munkahelyek, rendszerek, illúziók, vacsorák, ünnepek, utazások,  mind mind véget érnek egyszer.  Vagy igaz tán, hogyha bezárul egy ajtó, kinyílik majd egy másik? Szóval újrakezdések és középkezdések, hiszen a labdarúgó VB is megkezdődött.
Varjú pajtás most igazoltan hiányzik, felmentést kapott, így tökéletes profi adás várható! :-) Mindenképpen hallgassanak minket a Katarzis után és egy nappal a Mozaik előtt. Hiszünk abban, hogy érdemes.

Kerényi Péter: Szabad egy fordulóra?
Hétfőn 16.00-18.00, ismétlés szombat 19.00-21.00

Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett  zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

A  két órában - többek között - azt is megtudhatjuk, hogy miért nevezte betűzongorának feltalálója az írógépet és valóban ő találta-e fel?.Megemlékezünk - a cinikus, kissé túlsúlyos lusta, de mégis sokak kedvence narancssárga macska, Garfield születésnapjáról...Lesz szó fociról is  és kiderül, hogy lőtt-e érvényes gólt a világbajnokságok történetében Isten keze?

Hallhatjuk - többek között -  Örkény István egyik egypercesét, megidézzük Meryl Streep egyik nagy sikerét és eláruljuk, melyik szó köti össze Napóleon végzetes kudarcával. Megtudhatjuk azt is, hogy mi okozott sokkot és felháborodást 1948-ban, a tenisz szentélyében, Wimbledonban. Szó esik majd arról, hogy a  sorozatban hány alkalommal szerepelt Columbo felügyelő, azaz Peter Falk felesége. Stílusosan FÉNY derül arra is, hogy mikor van a Nap napja....

Érdekes tények, történetek, hozzájuk fűződő muzsikával fűszerezve.

Szabad egy fordulóra? - Kerényi Péterrel.  Tartsanak velem! Hétfő délután négytől hatig, most már a Rádió Bézs (android és IOS alkalmazásokon is)  vagy  bármikor, amikor az idejük engedi egy klikkel az archívumból online.

Hullan Zsuzsa: Anyám lánya-lányom anyja
Hétfőn 19.00-20.00, ismétlés kedd 06.00-07.00 és vasárnap 13.00-14.00

Mai menü: „Gulyásleves négercsókkal”.  Kembe Sorel Artúr lesz a vendégem. Üljenek le mellénk.

Bánó András: Violinkulcs
Kedden 18.00-19.00, ismétlés hétfő 07.00-08.00 és szombat 1300-14.00

 

A  keddi Violinkulcsban Mozart egyik legnehezebb feladatot jelentő kamaradarabjáról, a 334-es Köchel-jegyzék számot viselő D- dur Divertimentoról beszélgetek Rolla János hegedűművésszel a Liszt Ferenc kamarazenekar egykori koncertmesterével, és művészeti vezetőjével. Szóba kerül, hogy miért olyan pokolian nehéz ez a darab kamarazenekarok számára, hogyan jutott el a játszási mód a kisebb létszámú együttestől a nagyobbig, hogyan fejlődött annyira a hegedűtudás, hogy azt, amit régebben csak egy szólóhegedű játszott, azt ma már egy egész hegedűszólam tudja? Az is megtudható a műsorból, hogy hosszabb szünet után Rolla János ismét a koncertmesteri székbe ül, csak ezúttal a fennállásának nyolcadik évfordulóját ünneplő Anima Musicae kamarazenekarba, amely épp a jubileum kapcsán hívta meg vendégszerepelni.

B. Bíró Zoltán: Eklektika
Kedden 20.00-22.00, ismétlés szombat 21.00-23.00 és hétfő 04.00-06.00D

Kezdjük azzal, hogy Csoszó Gabriellla egy különleges habitusú állócsillag a fotóművészet selymesen foszló tintásan kékes egén. Folytathatnák az alábbiakkal, mint például: látómező * kék vízcseppes sorozat * nem adjuk a jövőnk * chain of solidarity * hátrányos helyzetű gyerekek * taníthassunk fotózni * ELTE Média Tanszék * kulcs a szívünkhöz * elevenek éve * úszócsapat * lumen fiók * hősök vétója * fotózás és aktivizmus * fedél nélkül * marcali * budapesti fesztiválzenekar * freedoc * lásd meg az embert * Frida kertje * offbiennalebudapest * balatonátcsúszás * we are responsible for each other * New York is Paris * Lukács archívum * velünk beszélj, ne rólunk * közélet iskolája * műtermi gyakorlatok kis hibával * József Attila sírjánál * fotóművészeti kurzusok * flashmob * Keleti pályaudvar * fotóhang műhely * teljes hasonulás * werkfotók * Élet Menete * élő archívum * roma büszkeség * személyre szóló aláírás * hiányzó padtárs * women's march * kilakoltatás * város mindenkié csoport * késleltetett közvetítés * Oktogon * platform-művészet. Photographer, Artist, Teacher, Activist. Zárjuk ideiglenesen azzal, hogy Csoszó Gabriellla egy dehumanizálódó világban jár, s kel, és a nyughatatlanul érzékeny művésznő kamerája sohasem pihen. Remélem hallgatni fogjátok, őszinte üdvözletem addig is – bbz –

Bayer Ilona: Kultúr -  morzsák
Szerdán 13.00-14.00, ismétlés kedd 08.00-09.00, pénteken 07.00-08.00 és szombaton  05.00-16.00

Lassan 25 éve, hogy bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe. Mégpedig azzal, hogy 34 nyelven énekelte dalait. Ebben azóta sem múlta felül senki. Vitalitásban, szeretetben, életigenlésben, humorban és optimizmusban sem nagyon. Ahogy piros ruhában, homlokán az emblémájává vált homlokpánttal és gitárjával megjelent, azonnal megtelt a stúdió életerővel, vidámsággal. Történeteit mesélvén lehetetlen unatkozni mellette. A közelében energiával töltődik fel még az ellankadt lélek is. Portré a  Liszt-díjas Érdemes Művész énekesnőről, előadóművészről, tanárról, a Krónikás Zenede alapítójáról, Dévai Nagy Kamilláról.

Illés Györgyi és Csányi Zita: Mamik
Szerdán 21.00-22.00, ismétlés csütörtök 03.00-04.00 és szombat  14.00-15.00

IEgy mese, egy téma, egy vendég és a két mami: lllés Györgyi és Csányi Zita.

Műsor a női energiákról, a szabadságról, a spiritualitásról. Humorral, mesékkel, anyai és nagymamai tapasztalatokkal.
A mostani adásban témánk a test és lélek egysége lesz. Vendégünk: Dienes Ibolya kineziológus, tajcsi oktató, aki arról az egységről beszél majd, mely belső energiáink, kisebb és nagyobb környezetünk összefüggéseiben nyilvánul meg.

Korcsmáros András: Profi- filmzenék
Csütörtök 15.00-16.00, ismétlés kedd 07.00-08.00 és  szombat 14.00-15.00

John Williams  életrajza tele van jobbnál jobb alkotásokkal. Annyi van, hogy kénytelen voltam felosztani több részre. Így az első, John Williams-szel kapcsolatos rész zenéi azokból a filmekből vannak, melyeket a zeneszerző Steven Speilberg filmjeihez készített.
A műsor alatt a következő filmekből hallgatóak zeneszámok:
A Cápa, Harmadik típusú találkozások, Az elveszett Friggyláda fosztogatói, E.T. - A földönkívüli, Indiana Jones és a végzet temploma, A nap birodalma, Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag, Jurassic Park, Schindler listája, Ryan közlegény megmentése. Kapj el, ha tudsz!, Hadak útján, Tintin kalandjai

egyetlen dal 2

2017 szeptember 27-én hangzott el a Rádió Bézsben. 

Ráduly Margit
Egyetlen dal

Waltzing Matilda

https://www.youtube.com/watch?v=vGpwgHqlfWo

Ha valakinek a hangjáról a piálás és a bagózás jut eszembe, hát az Tom Waits. Elkezdem hallgatni ezt a dalt és rám tör valami furcsa szomorúság, de nem a sírós, hanem a finom, és máris kezemben cigaretta, no meg a pálinkáspohár, pedig sosem iszom egyedül, csak ha őt hallgatom.

Tom Waitset a fiamnak köszönhetem. Még együtt laktunk, még az én kisfiam volt és nem az unokám édesapja, mikor a szobájából napokig ez a whiskyízű hang szűrődött ki. Egyszer csak azon kaptam magam, hogy ülök mellette és ugyanaz a kamaszbánat öntött el, mint őt. Ezekben a percekben olyan közel kerültem hozzá, mint addig tán soha. Sosem felejtem el Tom Waitsnek ezt az érzést. Azóta is mindig megérint ez a fájdalmas zene. Igen. Mikor a világ teljesen kilátástalan körülötted, akkor mégis elkap valami reményféle, vágy a túlélésre. Így van ez Tom Waits balladájának hallgatása közben is: „Táncolj Matilda. Egy valcert Matilda, velem!”

https://www.youtube.com/watch?v=NDDrak6Rnwo

Íme, a dal szövege, Hobó fordításában:

 >>>

Fodor János: A tér

Minden értelemben.

Bevillan a Renault Espace, az első egyterű automobil reklámja, miszerint a luxushoz tér kell! De most – bár igaz –, nem erről akartam szólni. Egy másik térről, egy budapestiről szeretnék írni, beszélni, ahol egykor fák voltak, meg padok, meg zöld fű, meg szobor.

Emlékszem, oly sokszor baktattam át rajta, leszállván a kettes tujáról, s mindig éreztem valami bizsergetőt, valami méltóság teljeset, s valami feleslegesen, de fenségesen nagyot. A tér Duna felöli oldalán az Ország Háza. A Mienk. Az enyém, mint a tér.

Oda, csak kevesen jutottak be. Én igen, s akkor mintha éreztem volna fontosságomat, mentem át a téren, az országgyűlési könyvtárba, a csodába bele.  A csendbe. A tudományosba. A parlamentbe. Emlékszem a nagy, Dunára néző ablakokra, a várra. Az enyémek voltak. Mind. A fű, a villamos, a tér, az épület, az illat, a könyvek, a hatalmas asztalok, a szépséges asztali lámpák, a vár felett a napkorong.  Minden. Otthon itthon voltam. Az enyém is volt, oly természetességgel, mint a tér. A Kossuth tér.

A téren jó ideje már vizes árok és kő. Nem érzem a levágott fű szagát, az árnyékot, a csendet, a méltóságot, az enyém érzést.

A tér, tér most is. Levegős. Tágas. Fontos. Beton tér, arcfelismerő kamerák. Nem is tér tán már. Inkább mező. Harcmező.  Ide már nem pihenni, sétálni, átmenni járnak a népek, hanem tüntetni, az okos telefonnal világítani, erőt demonstrálni, színpadról szónokolni, lentről gyenge előadásokat nézni és hallgatni, létszám rekordokat dönteni és boldogtalanul boldognak lenni akarnak a népek. És érezni azt, hogy nincsenek egyedül.

Mi és ők, ugyanazt akarják. Érezni, hogy nincsenek egyedül. Nincsenek egyedül a téren és a térben. A politikai erő-térben.

Olyan szomorú. Mi és ti. Nincs fű illat és béke, és már nem járok abba a könyvtárba sem, pedig az enyém. is.

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble

Medve

Medve

Erősen medvehiányos, ám dörmögődömötörös honunkban érthetően nagy érdeklődést keltett egy kóbor medve. Helyesebben micimackós országot kellene mondanom, de a lényeg az, hogy mi csak az állatkertben vagy filmen, ott is jobbára rajzfilmen láttunk medvét. Hiányos szocializációnkat aligha korrigálta a szakszerű felvilágosítás, miszerint a medve nem az a cuki méz- és málnaevő, hanem egy veszélyes, vérengző fenevad.

És akkor elkezd flangálni az országban egy medve. Pár napos és majd háromszáz kilométeres sétáját sokan követték nyomon, valódi nézők és híreket figyelők meg szakemberek. Szinte minden lépéséről tájékoztattak bennünket, míg múlt pénteken, Szeged közelében sikerült altató injekcióval ártalmatlanná tenni az amúgyis teljesen ártalmatlannak tűnő jószágot. Mindezt csak a rend kedvéért elevenítem fel, valamint azért, hogy lássák: készültem medvéből. Jelenleg a szegedi vadasparkban piheni ki fáradalmait. Ugyanis egy nagyon kimerült, két-három éves, fiatal nőstényről van szó, aki momentán két pofára zabálja a répa-alma-cékla összetételű vitaminbombákat.

Egy kóborló vagy inkább elkóborolt medve sztorija érdekes – bulvár mércével: közepesen érdekes -. Sokkal érdekesebb azonban az emberek viselkedése. Nekem legalábbis. Hihetetlen méretű óvatosságbuborékot fújtak az állat köré. Nem olvastam rémisztgetést, de még rémisztő figyelmeztetést sem.  Néha az volt az érzésem, nem is hiszik el, hogy ebben az országban szabadon mászkál egy medve. Volt már példa rá, hogy az emberek mindenféle fenevadat véltek látni.

Aztán kitört a tettvágy és az ésszerűség. Most, amikor a probléma leglényege meg van oldva: a medve és a lakosság biztonságban. Igenám, de hogyan tovább? És megtörtént a legfontosabb lépés – ne túlozzak, infóm csak  legfontosabb lépésre irányuló szándékról van. Létre kell hozni egy bizottságot! Yes!!!!! Egy kellően kiválasztott tagságú, feltétlen szakértő bizottság fog dönteni arról, hogy a továbbiakban hol lenne a legjobb helye a macinak, állatkert, vadaspark úgy tűnik, vesztésre áll. Jó esélyei vannak a Mátrának vagy a Bükknek, ahol valószínűleg utat tévesztett.

Addig is folyik az állat tudományos megfigyelése. Nyilvánosságot kapott az a rendkívül különös tény, hogy ez a dögfáradt, kiéhezett, majd elaltatott jószág feltűnően, kirívóan nyugodt, békés és szelíd. Valaki ebben az országban.

 Közben megszületett a bizottság első, valójában második döntése: a maci marad a szegedi vadasparkban, mert fel kell erősíteni. A másik forrás nélkül maradt döntés, hogy az állatot Robinak nevezték el, noha kiderült, hogy nőstény. Minden bizalmam a bizottságban, de egy kicsit nyugtalanul alszom.

 >>>
Élő
adás


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Három esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 >>>

Játék

Hallgasson minket és nyerjen!

A Tropical Yoga a Természet jógája.

Az “Egység, Szeretet és Harmónia” pillérein keresztül belső utazásra hív.

Válaszolj játékunk kérdéseire és kerülj közelebb a természet energiáihoz!
Három szerencsés válaszadónk próbaórára szóló ajándékutalványt nyer a Tropical Yoga studióba.

 

 >>>