A Rádió Bézs elsősorban a Nőkért szól. Éppen ezért a férfiak is hallgatják. A felnőtt, érett, érző és gondolkodó nőkért. Aki a Bézst hallgatja, igényes, szép zenére és higgadt, okos szóra számíthat. A Rádió Bézs online rádió, napi 24 órában szól! A Rádió BÉZS a finom lágy hangok vonala! Sok szép muzsika, értelmes emberek! Higgadt és mégis szenvedélyes  >>>

Rádióbézs

műsorelőzetes

 

Köszönet!

Nem csak azoknak, akik hallgatják a Bézst! Azoknak is akik  támogatják!

Kérjük adója egy százalékával járuljon hozzá a SZIA alapítvány és ezáltal a Rádió Bézs működéséhez: 

Adószámunk: 18157327-2-41

Elkészült!

Töltse le IOs és Android alkalmazásainkat a telefonjára és hallgassa adásunkat bárhol, bármikor!

Augusztus 13 - 19

Frank Iván és Szerényi Gábor: Lila tinta - Színes percek Örkény szellemében
Hétfőn 10.00-12.00, ismétlés kedd 00.00- 02.00

Hétfőn, 13-dikán is jelentkezik a Lila tinta. Mert nem vagyunk babonásak. Csak egy kicsit…

10.00 Vendég Samira Sinai, perzsa-magyar filmrendező, jelmeztervező és nem mellékesen a menekülteket segítő szervezet aktivistája, aki örökbefogadott egy Iránból menekült afgán kisfiút. aki 2008 óta él Magyarországon. Főleg a két nemzet kultúrájáról beszélgetünk.

11.00 Vendég: Havadtőy Sámuel, Sam Havadtoy, ahogy New Yorkban hívják. Festőművész, lakberendező, és nem mellékesen 20 évig volt John Lennon szerelmének, Yoko Ononak az élettársa. Sok mindenre kíváncsiak vagyunk. Reméljük, önök is.

Varjú Tamás: Katarzis
Hétfőn 12.00-13.00, ismétlés hétfő 23.00-24.00, kedd 07.00-08.00 és szombat 12.00-13.00

Folytatódik a zenei ritkaságok, különleges művészi találkozások válogatása. Ebben a nyári kánikulában mindenhonnan azt hallani, hogy igyunk nagyon sokat, tele vagyunk italreceptekkel és fogyasztási tanácsokkal az élvezeti italok területéről. Hát persze, hogy az italok igazi múzsaként viselkedtek a jazzben is, amelyet egyébként is sokan éjszakai műfajnak tartanak. De nem csak erőt merítettek belőlük a zeneszerzők, hanem a témát is sok esetben szolgáltatták. A koktélok, a rum, a bor, a pezsgő, a kávé, a tea mind-mind csodálatos szerzeményekben jelentek meg a vokális jazz műfajában. És bizony, még az ivóvízről is lehetett fantasztikus bossanovát komponálni! Szóval, napszaktól függetlenül üljünk a fotelba vagy akár a bárszékre, kézbe egy (-két) pohárral és merüljünk el az utolérhetetlen hangulatokba! Tartsanak velem és a katarzisaimmal ezúttal is!

Fodor-Mohácsi-Rékai-Varjú: Retro
Hétfőn 13.00-15.00, ismétlés kedd 03.00-05.00, péntek 03.00-05.00 és vasárnap 16.00-18.00

Folytatódik a megszokott nosztalgikus beszélgetés két úrral, akik hivatásként művelték-művelik az ismeretterjesztést, szórakoztatást  és egy „véramatőr”-rel, aki hallgatta-nézte őket annak idején, plusz „Miki bácsi” is mindig beleszól a keverőpult mellől. Mivel teljes a létszám, ezért egy egyáltalán nem közhelyes, unalmas és érdekfeszítő témával rukkol elő műsor, médiatörténeti jelentőséggel: a régi nyarak!!! Wow!!! Ez igen! Az emlékek minden cseppje Pulitzert ér, mert olyan fantasztikusságok lesznek, mint Almádiból Siófokra, diszkóhajó, Piroschka-party, NDK-sok a Plattensee-n, 50 filléres fagyi, lágyfagylalt, lángos-palacsinta-keszeg combo, nem pasztőrözött sörök, kevert-hubertus-kólarum-kisfröccs-lánchídbrandy, kemping, utánfutó, hűtőtáska, párizsis zsemle, barack otthonról, főtt kukorica, Sokolrádió, táskarádió, vizespelenka-mint légkondi, öltözőkabin, viharjelzés, sorállás a kompnál, déli pályaudvar, autóstop, tarisznya, alföldi papucs, Super Rifle, szalmakalap, szalmaszál, zsírpapír, dinnyehéj, Szot-üdülő, menüválasztás, zónapörkölt, adag vaj, szelet kenyér, szódavíz, jaffaszörp, szimpla kávé, fecske, pöttyös bikini, strandlabda, gumimatrac, hátizsák, sóskifli, aludttej, zacskós kakaó, Babetta, Komar, lakókocsi, gázrezsó, Porti, Plovdiv, Szimfi, Szofi, feleskisüveg, barnapalackos kőbányai, sörhab, lábtengó, kugli, lengőteke, szabadtéri sakk, kultúrterem, kertmozi, korhatár, diplomata puding, női szeszély, fagyasztott barackpép, vasárnapi meccs, szotyi, vattacukor, alkotmány-újkenyér-tűzijáték-körmenet, füzet beszerzés, évnyitó, vinnyetta, kék csomagolópapír, elvágyódás, vélt szabadság, hazautazás, táborbomtás, szívfájdalom. Hát ilyenek. Meg meglepetés-zenék, még véletlenül sem lesz nyár, balcsi, pancsolókislány, beach, holiday, strand, nyáridő és a többiek….Mindenképpen hallgassanak minket a Katarzis után és egy nappal a Mozaik előtt, érdemes!

Kerényi Péter: Szabad egy fordulóra?
Hétfőn 16.00-18.00, ismétlés szombat 19.00-21.00

Érdekes, és emlékezetes évfordulók, szívesen hallott régi hangok olykor személyes élményekkel és örömmel felidézett  zenék az előttünk álló hét egykori eseményeinek jegyében...

Szót ejtünk egy országgyűlésről, ahol izzó lelkesedéssel választottak, valamint a „Sziget” neves elődjéről, amely Oscar-díjat is hozott, Megünnepeljük a nagyra nőtt szöuli Egérkét. Mikor, hova és főként miért repült Mengyelejev? Miért van az, hogy a balkezesek olykor jobbak és milyen rekordot döntött Paul Simon egy városközponti parkban? Bízom benne, hogy a műsor végén szerkesztő és hallgató egyaránt mondhatja majd, hogy „Minden nagyon szép, minden nagyon jó….”  Ami engem illet, amit lehet elkövetek, hogy mindennel meg legyünk elégedve. 
Érdekes tények, történetek, hozzájuk fűződő muzsikával fűszerezve.

Hullan Zsuzsa: Anyám lánya-lányom anyja
Hétfőn 19.00-20.00, ismétlés kedd 06.00-07.00 és vasárnap 13.00-14.00

Szeretem azokat a napokat, amikor találkozom vele. Hogy miért jó Parti Nórával lekucorodni egy kanapéra, és beszélgetni bármiről? Üljenek le mellénk és kiderül.

(A 2017. 04.10- i adás ismétlése)

Rékai Gábor: Mozaik
Kedden 10.00-12.00, ismétlés szerda 05.00-07.00 és vasárnap 10.00-12.00

Japán és az atom - Hirosimától napjainkig (Felber Katalin)
Az erő művésze és bajnoka (Sebestyén János)
21 nő az egészségért - a futás (néha) az élet (Ilku Lívia, Kovács Anita)

Korcsmáros András: Profi- filmzenék
Kedd 12.00-13.00, ismétlés kedd 23.00-24.00 és  vasárnap 06.00-07.00

Ezúttal két zeneszerzőt veszünk, hiszen közösen indult a karrierjük. A Z, a hangyát és a Shreket még együtt csinálták, de aztán külön-külön is nagyszerű zenéket szereztek!
Harry Gregson-Williams a Narnia Krónikái, a Mennyei királyság, és a Mentőexpedícióval, míg John Powell az Így neveld a sárkányod!, a Bourne-filmek, vagy az idei Solo-val ért el sikereket.

Bánó András: Violinkulcs
Kedden 18.00-19.00, ismétlés hétfő 07.00-08.00 és szombat 1300-14.00

Johann Sebastian Bach egyik legfantasztikusabb alkotása a Die Kunst der fugue, azaz A Fúga művészete. Igazi különlegesség: nemcsak azért, mert az egyik legnagyobb zeneszerző csodálatosan mutatja be, milyen variációk keletkezhetnek egyetlen fúga témára, de azért is, mert Bach nem írta elő, hogy milyen hangszeren adják elő ezeket a darabokat, így aki veszi magának a bátorságot, az zongorán, vagy vonósnégyes formációban vagy éppen kamarazenekarral is megszólaltathatja a műveket. A stúdióban Rolla Jánossal a Liszt Ferenc kamarazenekar  korábbi koncertmesterével beszélgetünk a monumentális zeneműről. Az együttes két alkalomra is lemezre vette, így talán a legautentikusabb művész avatja majd be Önöket a rejtelmekbe.

Bácskai Juli:  Madame Récamier
Szerdán: 14.00-15.00, ismétlés csütörtök 07.00-08.00 é szombaton  18.00-19.00 és hétfő 06.00-07.00

Illés Györgyi és Csányi Zita: Mamik
Szerdán 21.00-22.00, ismétlés csütörtök 03.00-04.00 és szombat  14.00-15.00

Egy mese, egy téma, egy vendég és a két mami: lllés Györgyi és Csányi Zita.
Műsor a női energiákról, a szabadságról, a spiritualitásról. Humorral, mesékkel, anyai és nagymamai tapasztalatokkal.
A mostani adásban témánk a tehetség és a tehetséggondozás lesz.
Vendégünk Kaszás-Tóth Rózsa zenei menedzser, aki fiatal kora ellenére széleskörű nemzetközi tapasztalattal rendelkezik a témában. Svédországban, Hollandiában, Angliában, Amerikában tanult és dolgozott, többek között Al Di Meola személyi menedzsereként. Külföldi tapasztalatairól és a magyar művészeti életről is szó esik a műsorban.

Szabó Gabi: Van egy álmom
Csütörtökön 13.00-14.00, ismétlés kedd 07.00-08.00

Van egy álmom, ezért úgy döntöttem, bőröndöt ragadok és világgá megyek! Persze, csak egy óra erejéig! Kiruccanunk a világ egy érdekes közeli, vagy távoli pontjára, vagy éppen csak kinézünk egy -két hazai üdülőhelyet!
Ma, irány USA !
Beszélgetünk Esta vízumról, zöldkártyáról, állampolgárságról, munkavállalási engedélyekről, diákvízumról ...is!
De persze ma is adunk majd ötleteket, hogy hol töltsük pl a hétvégét, akár hóesésben is… :)
Ma is segít, tippeket és tanácsokat ad majd Dr Schablik Vilmos utazási szakértőnk!
Éld meg ne csak át … ! Utazásra felkészülni, irány a nagyvilág!
Tartsatok velünk ma is!
( A 2017.11.30-i adás ismétlése ) 

Szabó Gabi: Egy kávé Micivel
Csütörtökön 16.00-18-00,  ismétlés vasárnap 14.00-16.00

Egy jó kávéhoz mit szólnátok?

Van, hogy csak egy kávéra van időnk...csak egy jó kávéra! ...és van, hogy függővé válunk már csak az illatától is. Azt mondják, a kávézás a nap legfontosabb étkezése… és azt is, hogy boldogságot nem vásárolhatsz, de kávét igen, és az majdnem ugyanaz. A Kávé Világnapján, a Zene Világnapjához közeledve, az 50 éves Táncdalfesztivál kapcsán a hatvanas évek kávézásai is érdekelnek és még sok más … Hol jár az eszem ? 
Talán erről is mesél majd Zalatnay Cini, aki majdnem operaénekes lett, majd az első Táncdalfesztiválon tizenéves lányként, óriási sikerrel debütált, divatot teremtett, sőt a következő évben 1971-ben is megnyerte a versenyt. Kapott Arany Mikrofon és Zámbó Jimmy-díjat és Magyar Tolerancia -díjat kétszer is. Megjárta a mennyet és a poklot, énekelt legalább 500 dalt, írt 11 könyvet, elszánt állatvédő, hazánk egyik legjobbjának kikiáltott énekesnője, akiről a BBC is csak lelkendezve beszél. Őszi turnéja előtt, elfogadta meghívásomat …
Mint ahogy az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend alapítója, a Venesz-díjas mesterszakács, Frank Sándor is, aki éppen 50 esztendeje dolgozik szakácsként. 
Hogy a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség regionális elnökeként mi a feladata és hogy fér még bele az idejébe a tanítás is? No és hogyan lehet 33 évesen mesteri címet szerezni és mit kellett főznie a Gasztro -csata kiemelt győzteseként? Az egyik leghíresebb, „gasztroarcként” is emlegetett, halászléfőzésben Guinnes rekordert, -aki vallja, „ Egy nap egyszer eszünk, reggeltől- estig” - talán meg sem kellene kérdeznem, hogy neki, ki a kedvenc szakácsa, én mégis megteszem. Sok mindenről faggatom majd őt is, így a két óra lehet, hogy megint rövid lesz … 
Tartsatok velünk, kávézzunk együtt ma délután is!  ( A 2016.09.29-i adás ismétlése )

Benda László: Amazóna
Csütörtökön 18.00-19.00, ismétlés  szerda 08.00-09.00, péntek 08.00-09.00 és hétfő 03.00-04.00 

Emberi történetek a világ „egzotikus“ tájairól a külpolitikai újságíró és utazó szemével.

“Nőkről beszélünk”
Még mindig a Trump-család nőtagjai: Melanie szülei megkapták az ameriki állampolgárságot. Ivanka (aki részben maga is “migráncs” származású) megint megszólalt: nem hagy helyet Amerikában a fajgyűlöletnek.
Film-politika:
A Szex és New York sztárja, Cynthia Nixon elindul New York állam kormányzói tisztségéért. Színészek a politikában.
Még mindig Amerika: az üzleti élet nagyja, a Pepsi Cola indiai származású(!) vezére, Indra Nooyi nyugdíjba készül.
A már nyugdíjazott (kétszeres) volt chilei elnök-asszonyt választották meg az ENSZ Emberjogi Bizottsága élére.
Arcok és harcok a politika és társadalom színpadán. Benda László külpolitikai újságírónak minderről az jut eszébe....
Aki hallgatja: Vályi Gábor, s a hallgatók.

Vályi Gábor: Háromszög
Csütörtök 20.00-22.00, ismétlés hétfő 00.00-02.00

Háromszög - FELNŐTTEKRŐL, FELNŐTTEKNEK

A valóság, a képzelet és a fantázia a Háromszög határai.
A Háromszögben:  Ír. Sír. S ír 

Társat keres fiatal, fiatalos, fiatalosnak mondott és magát fiatalnak, fiatalosnak érző, tartó nő és férfi; lány és asszony, fiú és apa.
“Nincs időm” - mondja Eleonóra, s órákat csetel férfiakkal a társkereső internetes oldalon, a telefonja társkereső appján.
“Harmincas” férfi a párom, de már bánom” - panaszkodik Ildikó (53).
“Hányadik lehetek a sorban?” - morfondírozik Ági (47).
A társkeresés ősi elfoglaltság. Ma az internet szabhat és/vagy hághat határt.

Ne csak hallgasson minket, mondja el a véleményét is! Beszélgessünk! Írjon nekem, vagy telefonáljon! Fontos, hogy megismerjem az Ön gondolatait, de az is fontos, hogy ha szeretné, megőrizhesse anonimitását.
Kedves Hallgató! Kerüljön beljebb! Mondja el vagy írja meg a véleményét  a műsorban Messengeren vagy Viberen! Írja meg véleményét emailben: valyi.gabor.radio.bezs@gmail.com

Papp Helga és Szalga Bogi: LáPirítós
Péntek  10.00-12.00, ismétlés vasárnap 00.00-02.00

Az élet nagy dolgairól női szemmel, könnyedén, sok humorral…

Ezen a héten ismét újrakereteztük néhány mondanivalónkat, hiszen megint válogatás műsort hallhatnak. Olyan részletek hangzanak el, melyekben vallomást tettünk, valamit bevallottunk Önöknek, vagy beláttunk magunknak, esetleg egymásnak. Lesz szó szerelemről, humorról, dolgokról, amiket egyszerűen imádunk és még sok minden egyébről is, hiszen a témában nem ismerjük az egyenes utat.
Válogassanak velünk!

dr.Tóth Zoltán: Mit főzzek? Válasszon!
Pénteken 13.00-14.00, ismétlés hétfő 02.00-03.00

Örkény István egyperces novelláiból hallgathatunk meg néhányat Tölgyesy Zoltán színművész tolmácsolásában. A keser-édes, tragikus-komikus, lehangoló-vidám hangvételű egypercesek már beírták Örkény István nevét a magyar irodalom klasszikusai közé. Igyekeztem hű maradni Örkény egyperceseiben szereplő ételekhez, és ezekből hallhatnak egy csokorra valót. Scott Joplin zongoráján hangzik fel a Ragtime több részlete.

Kovalik Márta díj

A Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, azért, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember s tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

Az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója.

A díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

A június 28-i díjátadón  Bornai Tibor, Gábriel, Pleszkán Écska és Ratkóczi Huba duo és Wessely Ernő lépett fel.

 >>>

Fodor János: A tér

Minden értelemben.

Bevillan a Renault Espace, az első egyterű automobil reklámja, miszerint a luxushoz tér kell! De most – bár igaz –, nem erről akartam szólni. Egy másik térről, egy budapestiről szeretnék írni, beszélni, ahol egykor fák voltak, meg padok, meg zöld fű, meg szobor.

Emlékszem, oly sokszor baktattam át rajta, leszállván a kettes tujáról, s mindig éreztem valami bizsergetőt, valami méltóság teljeset, s valami feleslegesen, de fenségesen nagyot. A tér Duna felöli oldalán az Ország Háza. A Mienk. Az enyém, mint a tér.

Oda, csak kevesen jutottak be. Én igen, s akkor mintha éreztem volna fontosságomat, mentem át a téren, az országgyűlési könyvtárba, a csodába bele.  A csendbe. A tudományosba. A parlamentbe. Emlékszem a nagy, Dunára néző ablakokra, a várra. Az enyémek voltak. Mind. A fű, a villamos, a tér, az épület, az illat, a könyvek, a hatalmas asztalok, a szépséges asztali lámpák, a vár felett a napkorong.  Minden. Otthon itthon voltam. Az enyém is volt, oly természetességgel, mint a tér. A Kossuth tér.

A téren jó ideje már vizes árok és kő. Nem érzem a levágott fű szagát, az árnyékot, a csendet, a méltóságot, az enyém érzést.

A tér, tér most is. Levegős. Tágas. Fontos. Beton tér, arcfelismerő kamerák. Nem is tér tán már. Inkább mező. Harcmező.  Ide már nem pihenni, sétálni, átmenni járnak a népek, hanem tüntetni, az okos telefonnal világítani, erőt demonstrálni, színpadról szónokolni, lentről gyenge előadásokat nézni és hallgatni, létszám rekordokat dönteni és boldogtalanul boldognak lenni akarnak a népek. És érezni azt, hogy nincsenek egyedül.

Mi és ők, ugyanazt akarják. Érezni, hogy nincsenek egyedül. Nincsenek egyedül a téren és a térben. A politikai erő-térben.

Olyan szomorú. Mi és ti. Nincs fű illat és béke, és már nem járok abba a könyvtárba sem, pedig az enyém. is.

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble

Ebek

Tisza Kata írása

Az is része a gendertudománynak, hogy egy nő ma Magyarországon például a fél életét leélheti úgy, hogy bármilyen sikeréért büntetés jár. Hogy elhitetik vele, hogy a sikere bűn és szégyen, hogy gyakorlatilag valami illetlen kurválkodás, hogy nem az az ő helye, nem az az ő dolga. A tény, hogy találkozni egy olyan férfival, aki őszintén tud örülni a nője örömének, olyannyira ritkaságszámba megy, hogy amikor valaki megéli, az valami felfoghatatlanul extatikus eufória, azt igazolja, hogy a nemi szerepek egészséges elrendezése a fejekben nem csupán a boszorkányok hóbortja, hanem olyan alapvető része az életünknek, mint a levegővétel.
Ennek ellentéte sajnos az, mint kimondani, hogy a nő a férfihoz képest másodrangú állampolgár, nem illetik meg azonos jogok és lehetőségek. Ez bizonyos kultúrákban explicit kimondásra kerül, amin megbotránkozgatunk, miközben a törvényhozásaink, bérezéseink, az úgynevezett családtámogatásaink, a mélystruktúra, a retorika pontosan ugyanezt a tételt konfirmálja, annyi eltéréssel, hogy elkenjük és nem vállaljuk fel, ellenben csináljuk, és egymásnak falazunk, hiszen milyen rohadt férfias dolog az, hogy otthon is vár egy nő, aki bevan zárva, és úgy megvan alázva, hogy a vécéig sincs ereje menekülni, ezen felül pedig van még nőm minden bokorban, ha úgy akarom. Mert megtehetem, hiszen a rendszer is elzár minden kijáratot és ezt legitimálja a család szentsége nevében. Azt is látom, hogy a nő szolgasorban tartásának és mellette számtalan nőnek szolgáltatásként való tartásának bizony a demonstratív kereszténység sem jelent akadályt. Sőt, legitimálja, hiszen bűn a válás. Azért, mert valakinek van négy gyermeke, és vasárnaponként templomba jár, senki se gondolja, hogy kevesebb kárt tesz a társadalomban, mint akinek mondjuk egy sincs, és nem jár templomba. Ez olyannnyira vak és felületi kultúra, mint homokozóban aszerint ítélni meg egy gyermek belső értékeit, hogy mekkora dömpere van. Értékeink hamisak, mérgezőek és álságosak, olyannyira elmaradottak, mint amikor fejet csóválunk egy csiklócsonkításra. Az, hogy egymás lelkét csonkítjuk naponta, ugyanolyan bűncselekmény.
Számomra tiszteletet érdemel minden olyan férfi, aki nem attól érzi magát férfinak, ha uralkodik a nőjén, mert van neki egyebe, amivel büszkélkedjen. És tiszteletet érdemel minden olyan nő, aki nem tartja magát annyira gyengének, hogy értékét a mellőle hiányzó férfi határozza meg. Ez az állapot a szabadság olyan foka, ahol nem számít, hogy ki mennyire férfi és mennyire nő, nem kell külsőségekben méregetni, mert mindenki tudja, hogy ő mi, és olyan mélyen lehet egymást ebben a szabadságban szeretni, hogy attól aztán szaporodna a magyar, nem kéne senkit szülésre utasítani.

 >>>
Élő
adás


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Három esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 >>>

Játék

Hallgasson minket és nyerjen!

Bár sokan a hosszabb nyaralásokat kedvelik, mi most inkább kirándulási ötleteket ajánlunk és tesszük fel kedvcsináló kérdéseinket.

Válaszolj játékunk kérdéseire és indulj a hegyekbe, vagy a vízpartra!

Három szerencsés válaszadónk Magyarország útikönyvet nyer.

 >>>