A Rádió Bézs elsősorban a Nőkért szól. Éppen ezért a férfiak is hallgatják. A felnőtt, érett, érző és gondolkodó nőkért. Aki a Bézst hallgatja, igényes, szép zenére és higgadt, okos szóra számíthat. A Rádió Bézs online rádió, napi 24 órában szól! A Rádió BÉZS a finom lágy hangok vonala! Sok szép muzsika, értelmes emberek! Higgadt és mégis szenvedélyes  >>>

Rádióbézs

Grenadírmars

Ráduly Margit

A Hősök terénél szálltam fel a kisföldalattira. Minden héten egyszer járok erre, mikor a Rádió Bézsből jövök, vagy oda megyek. Most jöttem. Egy fejét lógató kapucnis srác mellett volt ülőhely, oda ültem. Alighogy elhelyezkedtem, jött egy ellenőrnő, jegyeket, bérleteket, majd legnagyobb meglepetésemre, mondattá formálva a kedves utazóknak, angolul is kérte. Én már régen ingyen utazom és még régebben találkoztam ellenőrrel, nem is tudtam, mit csináljak. Adjam a személyimet, kérdeztem megszeppenve. Rám nézett és nem is szólt, csak a fejével jelezte, nekem nem kell. Örültem, hogy nem kell kipakolni a hátizsákom, de azért a francba! Ennyire látszik? Igen. Ennyire.

A Köröndnél felszáll egy kb. velem egykorú néni, bottal a kezében. A kapucnis másik oldalán ülő, angolul beszélő turista azonnal felállt, átadta a helyét.  A Vörösmarty utcánál a fiú felpattant, majd sóhajtva visszaült. Nem – mormogta maga elé.  A néni felé fordult és megkérdezte, hol akarsz leszállni? Nem értettem a választ, csak az asszonyt hallottam. Én is ott szállok le, csak figyelj engem. Majd aziránt is érdeklődött, hogy a srác szomorú valamiért, vagy narkó. Felelet nem érkezett, de a vélhetően nagymama nem hagyta annyiba. A kapucnidat meg vedd le. Úgyis látszik, de ha a fejeden hagyod, még félnek is tőled.
Nekem sajnos az Oktogonnál le kellett szállnom, bár még szívesen hallgattam volna ezt az egyoldalú, de szeretetteli, aggódó párbeszédet.

A hatos villamoson is találtam helyet. Már ültem, mikor a bőrömön éreztem, hogy valaki néz. Nemhogy néz, fikszíroz. Már azt sem tudtam, merre fordítsam a fejem, mikor egy jókülsejű, nálam alig valamivel fiatalabb férfi odahajolt hozzám és egyszerűen leszólított. Nem fel, le. Ha bárki kételkedik, járjon utána. A szépségemet dicsérte. Az enyémet! Ehhez hasonló eset már olyan régen fordult velem elő, hogy hirtelen azt sem tudtam, ezt most zaklatásnak tekintsem, vagy örüljek. Bevallom őszintén, örültem és hebegve, habogva, a legnőiesebb hangomat kipréselve gurguláztam, köszönöm. Na ettől a pasi is annyira zavarba jött, hogy a következő megállónál leszállt, pedig látszott, hogy nem is ott kellett volna.

A villamoson jó elöl ültem, mert akkor már csak az járt a fejemben, hogy közel legyek a Mammut bejáratához, onnan már csak egy mozgólépcső az egyik konyhához, ahol szinte mindig lehet krumplistésztát kapni. Gránátosok előre! Irány a talponálló, krumplistészta rántotthússal. Imádom! Mondtam az eladónőnek is, aki csodálkozva nézett rám. Tényleg. Fecsegő hangulatban voltam, mint egy orvosi rendelőben, pedig oda nem is járok, csak gondolom, hogy ott is össze-vissza beszélnek, hogy elűzzék a félelmet. No én nem félelmemben, hanem közlésvágyból elmeséltem, hogy azóta kedvencem ez a gasztronómiai kifinomultságra nem túl jellemző étel, mióta a régi munkahelyem ebédlőjében Ági, mindenki főnöke, letette elém az asztalra azzal a felszólítással, hogy ezt meg kell ennem, ez hízlal. És az a krumplistészta rántotthússal mennyei volt!

Miközben meséltem, a pultoslány gondosan becsomagolta az ebédem, hangjában őszinte örömmel elmondta mekkora szerencse, hogy most jöttem, mert elfogyott, enyém az utolsó adag. Fizettem, majd odaálltam egy asztalhoz, hogy elpakoljak mindent, mikor mellém állt egy hajléktalannak tűnő középkorú férfi és nem pénzt kért, nem a húst, hanem a tésztát. A tésztát, amiből ez volt az utolsó adag. Gránátosok előre! – gondoltam magamban - én ezt most megölöm! Csakhogy eszembe jutott a néni a földalattin. Tőle nem is kértek, mégis adott és nem is keveset. Törődést. Nem szívesen, szomorúan, de a kéregetőnek adtam az utolsó adagot. Avval nyugtatgattam magam, hogy én 40 kiló vagyok, ő nagyjából 45, viszont jó két fejjel magasabb, biztosan nagyon éhes, én meg jószívű vagyok, pedig nem.

Fejlógatva indultam a mozgólépcső felé, mikor utánam szólt a pultoslány. Tessék várni, szaladt egy adag gondosan becsomagolt krumplistésztával. Eltettem magamnak, mondta és már futott is vissza. Futtában még visszakiáltott: ez a krumplistészta rántotthússal jó ötlet. Ezentúl én is így eszem.

Micsoda nap! Budapest én így szeretlek!

Kovalik Márta díj

A Rádió Bézs, annak főszerkesztője Fodor János, valamint a Szaday család vándordíjat hozott létre, azért, hogy Kovalik Márta, aranytollas Újságíró, az egykori Húszas stúdió szerkesztője, a Magyar Rádiózás meghatározó személyisége emlékét az utókor megőrizze.

Az emlékdíj nem szakmai díj.

Az kapja minden évben, aki szabad, független, tisztességes ember s tesz azért, hogy a következő generáció minél nagyobb tudással, minél szabadabban élhessen úgy, hogy a tényeket megismerhessék, és azokat tiszteletben tartsák.

Az első díjazott Bojár Gábor fizikus, vállalkozó, a Graphisoft CAD-szoftverfejlesztő cég és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítója.

A díjat Formanek Zsuzsa üvegtervező iparművész és Bedécs Kristóf ötvösművész tervezte és alkotta.

A június 28-i díjátadón  Bornai Tibor, Gábriel, Pleszkán Écska és Ratkóczi Huba duo és Wessely Ernő lépett fel.

 >>>

Iván

Az utolsó időszakban, szinte minden nap, kéretlenül megjelent. Bejött a szobámba. Bekúszott a számítógépembe. Ott voltak a sorai az orrom előtti monitoromon. Betuszkolta magát és a gondolatait az agyamba.

2013. hatodik hó, huszonkettedike.

„Reggel

Csak azért írok most ide, mert figyelem az agydaganatomat. Hogy egyáltalán meddig vagyok képes gondolkodni. Leírni szavakat. Az egyik jel éppen az volt, hogy észrevettem: félreütök a gépen.
Egy hete jöttem be a kórházba. Előtte a Moszkva téren majdnem elütött a villamos. Talán jobban jártam volna. Nem vagyok gazdagabb attól, hogy hirtelen lett agy-, vese- és tüdődaganatom. Bár nem mondom, hogy érdektelen bátorságpróba innen fölállni. Ha csak két lépés erejéig is.
Az első: elbúcsúzik, a második: rendbe tenni, amit még lehet és érdemes.

Valamiért a szemétszállítók nem érzik át, hogy egy kórházban az emberek nem bánnák, ha egy rettenetesen meleg éjszaka után egy egészen picit aludhatnának. Hajnalban, mint rendesen, csörömpöltek, ordítoztak, hangosan tréfálkoztak.
Lementem a kertbe. Èppen jött két hullaszállító. Az egyik fölöttébb gyaloggaloppos volt. Jól becsúsztatták - helyesen: bebaszták - a koporsót a kocsiba, aztán az egyik ledobta a gumikesztyűjét a földre.
- Na, akkor a gyerekosztályra! - mondta a másiknak, aki sofőrként is szolgál.”

Aztán, felfoghatatlan szenvedések, s 2015. január 14-én meghal Andrassew Iván.

Négy éve már. 62 évet élt. Aki nem tudná, ő egy író, költő, újságíró, polgári aktivista volt. Persze leginkább azt kéne mondanom, hogy jó ember volt. Bátor ember volt, demokrata volt. És azt, hogy nagyon hiányzik.

Mert olyan ember volt, aki nem alkudott. Akinek minden írása, publicisztikája egy kiáltás volt. Nem tudott, és nem akart semmilyen mutyiban, semmilyen háttéralkuban részt venni. Írni akart és harcolni – egy tisztességesebb életért.

Pályának utolsó húsz éve kiemelkedő internetes aktivitása révén különösen jól dokumentált. 

Szeretném önt arra kérni, számítógépének billentyűzetén pötyögje be a nevét. Andrassew Iván. A mint András, N mint Nándor, D mint…..Keressen rá a világhálón! Olvassa el mit írt. A verseit, a könyveit, a cikkeit, a naplóját. Mindent! Nem azért, mert megérdemli, hanem azért, mert fontos dolgokról szólt. Rólunk.

 

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble myonlineradio wildom

2018. szeptember 16.

Adatforgalmi díj nélkül

Ezentúl még kevesebb lehetősége van, hogy azt mondja: ismerem a nevét, hallottam, hogy érdekesek a műsorai, de nem tudom hol és hogyan hallgathatom. A technika egyre több eszközével segítjük, hogy bárhol, bármikor hallgathassa online adásunkat. Nem kell a számítógép előtt ülnie és online rádiókészülék sem szükséges hozzá, csak vegye elő „élettársát” azaz mobiltelefonját és máris megszólal a Rádió Bézs. Androidosoknak van  Play Store-ból letölthető applikáció, és az Iphone tulajdonosoknak természetesen az App Store-ban is ott az alkalmazás. Vagy elég az oldalunkon látható QR kódot beolvasni, máris szól az adás.

Aki pedig mégis internet rádióján szeretne hallgatni minket, itt keresse:
Rádió Bézs 
http://195.210.29.82:8001/bezs 
Rádió Bézs 2 
http://195.210.29.82:8002/bezs2

Vodafonos hallgatóinknak különösen jó hírünk van: nekik ezen túl az adatfogyasztás miatt nem kell aggódniuk. Ha havi 1000 forintért Music Passt vásárolnak, adatforgalmi díj nélkül akár 24 órán keresztül szólhat telefonjukon a Rádió Bézs. A szolgáltatást az oldalunkról a Bézs hírek rovatban található linkkel akár közvetlenül is megrendelhetik.

De azért ha megszólal a telefon, ne felejtsék el felvenni!

 >>>
Élő
adás

Élő
adás Bézs 2


Támogass!

Támogassa a Rádió Bézst!

A Rádió Bézs adásait mindenki ingyen hallgatja, de nem ingyen készül.

Három esztendeje erőnkön felül teljesítünk, hogy szólhassunk önökhöz, önökért. Arra kérjük önt, hogy támogasson, hogy életben maradjunk, hogy növekedni és fejlődni tudjunk

 >>>

Játék

Hallgasson minket és nyerjen!

Hideg, hó - kell a meleg sapka, sál! Saját kezűleg az igazi, mi adjuk hozzá a fonalat.

Válaszoljon helyesen játékunk kérdéseire és 3 kisorsolt nyertesünknek egy-egy garnitúrára való fonalat küldünk.

 

 >>>