A Rádió Bézs elsősorban a Nőkért szól. Éppen ezért a férfiak is hallgatják. A felnőtt, érett, érző és gondolkodó nőkért. Aki a Bézst hallgatja, igényes, szép zenére és higgadt, okos szóra számíthat. A Rádió Bézs online rádió, napi 24 órában szól! A Rádió BÉZS a finom lágy hangok vonala! Sok szép muzsika, értelmes emberek! Higgadt és mégis szenvedélyes  >>>

Rádióbézs

nem lehetünk büszkék

Egyenlőtlenség az élet minden területén - nem lehetünk büszkék.

Új jelentést adott ki a Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézete (EIGE- European Institute for Gender Equality) és 2017-re aktualizálta a Nemek Közötti Egyenlőség Indexét.

A nemek közötti egyenlőség frissített mutatója megmutatja, hogy napjainkban hol tart Európa. Van előrelépés, de az általános előrehaladás igen lassú. 

 

Az EU a tíz évvel ezelőttihez képest csak négy ponttal magasabb pontszámot, vagyis jelenleg a 100-ból 66,2 pontot ért el. A legjobban 82,6 ponttal Svédország teljesít, míg Görögország 50 ponttal a rangsor legaljára került, hazánk 50,8 ponttal a második legrosszabb eredményt elérő tagállam. A legnagyobb fejlődést Olaszország érte el, amely hatalmas lépést tett és további 12,9 pontot szerzett, amellyel a listán a 14. helyet foglalja el.

„Csigaléptékben haladunk előre. Még hosszú utat kell megtennünk a nemek közötti egyenlőséget megvalósító társadalom megteremtéséig és az Európai Unió valamennyi tagállamának van még mit fejlődnie. Egyes területeken a hiányosságok még a tíz évvel ezelőttiekhez képest is nőttek. A nemek közötti egyenlőség általunk alkalmazott mutatója azt mutatja meg, hogy a kormányzati politikák megfelelnek-e a nők és férfiak speciális igényeinek és hogy azok működnek-e” – nyilatkozta Virginija Langbakk, A Nemek Közötti Egyenlőség Európai Intézetének (EIGE) igazgatója.

„A nemek közötti egyenlőség mutatójának új eredményei azt mutatják, hogy az egyenlőtlenség az élet minden területén érvényesül. Ez azt jelenti, hogy Európának cselekednie kell. Idén a nők pozíciójának erősítésére és az egyenlő munkáért egyenlő bér megvalósítása céljából további intézkedéseket fogok javasolni. Az egyenlőség nem arról szól, hogy a nőket a férfiakhoz hasonlatosabbakká kell tenni, hanem olyan környezet létrehozásáról, amelyben mindkét nem egyenlő választási lehetőségekkel rendelkezik és teljeskörűen részt vesznek a társadalmi életben, a munka világában és a családi életben” – nyilatkozta Věra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztos.

A döntéshozatal terén a legnagyobb a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos előrelépés

A nemek közötti egyenlőség az elmúlt tíz évben a legnagyobb fejlődést a döntéshozatal, különösen pedig a magánszférabeli döntéshozatal terén érte el. Ez azt mutatja, hogy a politika és a közvélemény által gyakorolt nyomás működhet és a magántulajdonú vállalkozások igazgatóságaiban változást hozott. Bár a döntéshozatalban a nemek közötti egyenlőség az elmúlt évtizedben közel 10 ponttal javult és 48,5 pontot ért el, még mindig a legalacsonyabb pontszámot képviseli. Ez nagyban tükrözi a nők és a férfiak politikában való egyenlőtlen képviseletét és az uniós kormányzás terén demokratikus deficitet jelez.

A döntéshozatal terén 18,7 ponttal Magyarország az utolsó helyen áll a tagállamok között. 

Idén a nemek közötti egyenlőség mutatója a hatalomról új és átfogóbb képet nyújt. A politikai és gazdasági döntéshozatalon felül az eredmények azt is megmutatják, hogy ki irányít a média, a kutatás és a sport terén. A médiában egyértelműen több, (a diplomások kétharmada esetében) újságírást tanuló nő van jelen, de csak keveseknek sikerül a csúcsra törni. A médiaágazat döntéshozói nagyrészt férfiak (az EU-ban a közszolgálati műsorszolgáltatók elnökségi tanácsaiban a nők 22%-ban képviseltek). A kutatás finanszírozása területén a nők a kutatás-finanszírozási szervezetek vezetőinek kevesebb, mint egyharmadát (27%) teszik ki. A sportágazatban még rosszabb a helyzet, ugyanis a nők EU-szerte a sportszövetségekben pusztán 14%-ban töltenek be vezetői posztot.

A haladás megtorpant – még mindig a nőkre hárul a házimunka nagy része

A nők és férfiak időbeosztását illetően 12 országban visszaesés következett be. A férfiaknak csupán egyharmada, míg szinte minden nő (79%) főz és végez házimunkát napi rendszerességgel. A férfiaknak a sportolásra, kulturális és szabadidős tevékenységekre is több ideje van. Az EU-ban született nőkhöz képest a migráns nőkre különösen nagy teher hárul a családtagokról való gondoskodás terén (46%, illetve 38%).

Nemeken átívelő vizsgálat

A mutató mostani kiadása először mutatja be a nők és férfiak különböző csoportjai közötti eltéréseket. Az adott személy élete életkorától, végzettségétől, születési országától, fogyatékosságától és családtípusától függően teljes mértékben eltérhet a népesség többi tagjának életétől. Például a migráns háttérrel rendelkező személyek az EU-ban született nőkhöz és férfiakhoz képest kétszeresen ki vannak téve a szegénység kockázatának. A fiatal férfiak a fiatal nőkhöz képest oktatási lehetőségeket hagynak ki, míg az egyedülálló anyák a gyermekkel rendelkező párokhoz képest az egészségügyi és fogászati szolgáltatásokhoz nehezebben férnek hozzá.

 

Olvasnivaló

Apró írások, fontos és kevésbé fontos ügyek, gondolatok.
Jegyzetek és szösszenetek.
Munkatársainktól. 

Dózer
(Faragó Judit)

Ifjabb koromban egy képzelt buldózerrel jártam a várost és takarítottam. 

A papámat még a háború okozta foghíjak bosszantották, engem meg a csúf, lerobbant épületek, az igénytelen kockaházak, az ízléstelen villák. Voltam én nyitott is a városfejlesztésre. Nem ifjabb, hanem még ifjú koromban lelkesen figyeltem, hogy épül az óbudai lakótelep, lelkesedésem elég hamar lelohadt. Kifejezetten gyanakvó és ellenséges interjút készítettem a Havanna lakótelep tervezőjével. A számozott utcák romjain már arról faggattam, hogy meddig tartanak majd ki ezek a panelszörnyek. 

 

 >>>

bézs ajánló

Kovalik Károlyra emlékezik Balla Ferenc.

Egy Kovalik még kéne. 

K.K. kilencven

 

Kezdjük visszafogottan: a mindenkori magyar televíziózás legjobb riportere.  Semmi múltidő.  És folytassuk a végén: „Egyedül volt otthon, fürdött. Ahogy szokta régóta, kihúzta a dugót, hadd folyjon le a víz. Aztán ahogy szokta, megpróbált fölállni. Nem sikerült. Már nem sikerült. Pár hete műtötték. "Föltárták": áttétes rák. Visszavarrták. (Persze nem mondták meg neki.) Ült az üres kádban. Egyre jobban fázott. Már vacogott a foga, amikor eszébe ötlött vagy ötven év messziről a bökdal a vásárhelyi gimnáziumból: " Minden vízbe mártott test, kisangyalom, a súlyából annyit veszt, kisangyalom, amennyi az általa kiszorított víz súlya, kisangyalom." Megnyitotta a csapot, sarkával pótolta az elbitangolt dugót. Hogy már melléig ért  a víz, megfeszítette a karját, s kikecmergett. Még vagy két hónapig tartott a fölhajtóerő.”

 >>>

Partnereink:

VDSZ jooble Social Media Pharma

az ENSZ főtitkár üzenete

A Weinstein-botrány kapcsán Magyarországon is napvilágra került szexuális zaklatásokkal kapcsolatban a Rádió Bézs szerkesztősége kijelenti, hogy a leghatározottabban elítél minden támadást az emberi szabadság és méltóság ellen, az élet bármely területén, beleértve a szexuális zaklatás minden formáját is. 
A hatalommal, az erővel való visszaélés sehol, semmilyen formában sem megengedhető!
A Rádió Bézs  szolidáris az elszenvedőkkel, és elítéli azokat, akik nem követik az alapvető emberi normákat, az emberek közötti békés, tiszteleten alapuló együttélés szabályait.

 >>>
Élő
adás

Játék

Hallgasson minket és nyerjen!

Napsütésben ősszel

Utazás, kirándulás, esetleg egy kiadós séta. Itthoni vidékeken, erdőben, napsütésben. Ismert és ismeretlen tájakon. Válaszoljon kérdéseinkre és kedvcsinálóként hazai útikönyvet sorsolunk ki a megfejtők között. 

 

 >>>
Social Media Pharma